Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Σαουδαραβικά F-15… υπό αμερικανικό όμως επιχειρησιακό έλεγχο...

Την πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές της Ουάσιγκτον διεμήνυσε το Ριάντ, αναφορικά με τα τέσσερα μαχητικά τύπου F-15E Strike Eagle που ανέπτυξε στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στα νοτιοανατολικά της χώρας του Ερντογάν, δίπλα στα σύνορα με τη Συρία (κοντά στα Άδανα), όπως μεταδίδει το ρωσικό Sputnik.
Το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, ότι τα μαχητικά του είναι πανέτοιμα να απογειωθούν και να πλήξουν στόχους στη Συρία, προσθέτοντας όμως ότι τελούν υπό τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα δώσουν το «πράσινο φως» για επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα, το κέντρο επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Ντόχα του Κατάρ.
Με τον τρόπο αυτό, οι Σαουδάραβες ξεκαθαρίζουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι αναφορές περί αυτόνομης στρατιωτικής ενέργειας στη Συρία σε συνεργασία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ανήκει στη σφαίρα της… τουρκικής φαντασίας. Όχι ότι και οι Τούρκοι το εννοούσαν δηλαδή στα σοβαρά.
Η επίδειξη τουρκικής «παλικαριάς» έχει πολύ προσδιορισμένο πλαίσιο και κινούνται μόνο όταν είναι απολύτως πεπεισμένοι για το αποτέλεσμα, κυρίως όμως για την απροθυμία στρατιωτικής αντίδρασης του αντιπάλου, όταν αυτός διαθέτει στρατιωτικές ικανότητες.
Υπάρχουν βέβαια και τα λάθη, οι κακοί υπολογισμοί που οφείλονται σε αυτήν ακριβώς την ψυχολογία της «υπερδύναμης», τα οδηγούν σε μεγάλες ζημιές, διότι η ζημιά γίνεται αυτόματα, προτού προλάβουν αν τη μαζέψουν, όπως πολύ καλά γνωρίζουν στη Μόσχα για την κατάρριψη του Su-24…

Δεν υπάρχουν σχόλια: