Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Εικόνα που συγκλονίζει: Πολική αρκούδα που έχασε τη ζωή της ψάχνοντας για τροφή στην Νορβηγία

Το λιώσιμο των πάγων οδηγεί τις πολικές αρκούδες σε θάνατο. Συγκλονίζει η εικόνα μια αρκούδας που έχασε τη ζωή της ψάχνοντας για τροφή
Νεκρή από ασιτία βρέθηκε μια πολική αρκούδα στο Σβάλβαρντ της Νορβηγίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θάνατός της επήλθε από το λιώσιμο των πάγων.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι στην Αρκτική έχουν μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ την περσινή χρονιά.
Ο δρ. Ian Stirling, που μελετά τις αρκούδες για πάνω από 40 χρόνια και εξέτασε το ζώο, δήλωσε ότι η έλλειψη πάγου εξαναγκάζει τα ζώα στο να μετακινούνται μακριά από τη φυσική περιοχή τους και να αναζητούν ανεπιτυχώς τροφή.

"Από τη στάση της φαίνεται ότι η αρκούδα έχει λιμοκτονήσει και πέθανε στο σημείο που έπεσε", δήλωσε ο Stirling. "Δεν έχει κανένα εξωτερικό στοιχείο που να δείχνει ότι της έμεινε λίπος", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο η ίδια αρκούδα είχε εντοπιστεί τα προηγούμενα χρόνια στο νότιο τμήμα του Σβάλβαρντ και φαινόταν υγιής. Ωστόσο ο εντοπισμός του σώματος της 250 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί, υποδηλώνει μια ασυνήθιστη κίνηση.
Οι πολικές αρκούδες τρέφονται αποκλειστικά από φώκιες και χρειάζονται τον θαλάσσιο πάγο στον οποίο αντικατοπτρίζεται το θήραμα τους για να μπορούν να το εντοπίσουν.
"Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια εισχώρησε ζεστό νερό γύρω από τα νησιά και μέχρι σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει" δήλωσε ο Prond Robertson από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Η εν λόγω αρκούδα είναι πιθανό να ξεκίνησε να ψάχνει τροφή σε άλλες πιο μακρινές περιοχές, δίχως αποτέλεσμα, κάτι που οδήγησε και στον θάνατο της.
Έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα εντόπισαν ότι η έλλειψη θαλάσσιου πάγου δημιουργεί προβλήματα στην υγεία, την αναπαραγωγή και στο μέγεθος του πληθυσμού των πολικών αρκούδων στο Hudson Bay του Καναδά.
Επιπλέον η IUCN προβλέπει ότι η αυξανόμενη απώλεια πάγου θα οδηγήσει στον αφανισμό του ενός τρίτου ακόμα και του ενός δευτέρου των πολικών αρκούδων τα επόμενα 45 χρόνια.
Ο Jeff Flocken, από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των ζώων, δήλωσε:
"Αν και είναι δύσκολο να αποδοθεί ένας θάνατος στην κλιματολογική αλλαγή είναι σαφές ότι απαιτούνται δραστικές αλλαγές στην Αρκτική για την επιβίωση των πολικών αρκούδων. Η αύξηση των θανάτων τους θα οδηγήσει στην κατάρρευση του πιο εμβληματικού ζώου στον κόσμο, και αυτό θα αποτελεί μια πραγματική τραγωδία".
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: