Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Βρετανοί παρακολουθούσαν το γερμανικό ίντερνετ

This is the MIT for internet
Satellite dishes at GCHQ's outpost at Bude, close to where trans-Atlantic fibre-optic cables come ashore in Cornwall. Photograph: Kieran Doherty/Reuters
Πανικός με τις συνεχείς αποκαλύψεις…
Η αγγλική μυστική υπηρεσία GCHQ (Government Communications Headquarters) είχε, στα πλαίσια της επιχείρησης «Tempora», συστηματικά πρόσβαση μέσω καλωδίου «glass fiber» (υαλοβάμβακας) σε τηλεφωνικά και διαδικτυακά αρχεία από την Γερμανία. 
Όπως προκύπτει από ντοκουμέντα του πρώην μυστικού πράκτορα των Αμερικανών, Edward Snowden, και έρευνες του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR καθώς και της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», το GCHQ κατασκόπευε το «glass fiber»-καλώδιο TAT-14, από το οποίοι «περνάει» μεγάλο κομμάτι της γερμανικής «διατλαντικής» επικοινωνίας.
Το σημείο «διακλάδωσης» για το εν λόγω καλώδιο (PoP-Point of presence) βρίσκεται στην πόλη Norden στην Ostfriesland. Τα αρχεία «παγιδεύτηκαν» κατά πάσα πιθανότητα στην παραλιακή πόλη Bude. Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και η γερμανική μυστική υπηρεσία (BND) δεν φαίνεται να γνώριζαν για την συγκεκριμένη «επίθεση».
Κατά την παρακολούθηση των πληροφοριών την βρετανική υπηρεσία φέρονται να βοήθησαν δύο τηλεφωνικές εταιρείες. 
Ο λόγος για την Vodafone και την βρετανική BT. 
Εκπρόσωποι της Vodafone δήλωσαν ότι η εταιρεία κινείται στα νόμιμα πλαίσια των χωρών, όπου και δραστηριοποιείται, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Η BT αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης «Tempora» είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Snowden «χειρότερο» από το πρόσφατα γνωστό «Prism» των Η.Π.Α. 
Η GCHQ φέρεται να είχε πρόσβαση σε περισσότερα από 200 glass fiber-καλώδια παγκοσμίως.
ΠΥΓΜΗ.gr σε μετάφραση από την ddeutsche Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια: