Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

H ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ «ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ»

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έγινε στο Las Vegas της Καλιφόρνια, το συνέδριο DefCon, αφιερωμένο στην ασφάλεια της πόλεως.
Ο «χάκερ» Chris Paget παρουσίασε στους συνέδρους μία εφεύρεση με την βοήθεια της οποίας μπορεί κάθε πολίτης (έχοντας υπ’ όψη του και τις σχετικές κυρώσεις) να παρακολουθεί και να καταγράφει τις συνομιλίες που γίνονται από κινητά τηλέφωνα, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από την συσκευή. Ειδικώτερα ο Chris Paget κατασκεύασε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, αλλά σε πολύ μικρές διαστάσεις, η οποία μπορεί πρακτικώς, να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος. Όταν ενεργοποιηθεί η κεραία, όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της, συνδέονται κατά προτεραιότητα με αυτήν.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι κεραίες των νομίμων παρόχων κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή, δέχονται παρεμβολές τις οποίες προκαλεί η εφεύρεση του Chris Paget. Παρεμφερή συστήματα παρακολουθήσεως έχουν αναπτυχθεί από εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πωλούνται αποκλειστικώς σε υπηρεσίες ασφαλείας, κοστίζουν δε πολύ ακριβά. Η συσκευή του αμερικανού «χάκερ» κοστίζει 1500 δολλάρια (1140 ευρώ). Ο Paget κάνοντας μία επίδειξη της εφευρέσεώς του, «υπέκλεψε» και κατέγραψε τις συνομιλίες τριάντα συνέδρων του DefCon.
Σύμφωνα με τον αμερικανό εφευρέτη-«χάκερ» το πρωτόκολλο GSM που χρησιμοποιείται από το 80% των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχει αποκρυπτογραφηθεί. Από τον Δεκέμβριο που πέρασε, ο αλγόριθμος που προστατεύει το απόρρητο των συνομιλιών δεν είναι πλέον απαραβίαστος και κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να χρησιμοποιούν εφεξής κώδικες κρυπτογράφησης με μεγαλύτερο δείκτη ασφαλείας.
Πηγή http://filotimia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: