Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Αναλύοντας την προκήρυξη της «Σέχτα Επαναστατών»

Γράφει ο Μανώλης Κυπραίος
Η νέα αυτή προκήρυξη της «Σέχτα Επαναστατών» για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια δεν ήταν σαν τις υπόλοιπες. Είναι ουσιαστικά αποστολή διαβήματος «κηρύξεως πολέμου», γεγονός που κάνει την εν λόγω οργάνωση ακόμη πιο επικίνδυνη.

Το μήνυμα που στέλνει εις άπαντες είναι ένας: «Μη μας υποτιμάτε». Ουσιαστικά έχουμε την παραδοχή για πρώτη φορά της δημιουργίας στην Ελλάδα επαναστατικής εστίας, γνωστή και ως «Focoism». Η έννοια αυτού του όρου προέρχεται από την ισπανική λέξη «Focο» και ιδρυτής αυτής της σχολής επαναστατικής δράσης ήταν ο Κουβανός Φιντέλ Κάστρο και θεμελιωτής της Αργεντίνος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Στόχος της τακτικής του «Focoism» είναι μια ολιγάριθμη επαναστατική δύναμη, με την άμεση χρήση βίας, να προκαλέσει τη λαϊκή υποστήριξη. Σε αντίθεση με το μαρξιστικό-λενινιστικό δόγμα όπου πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η πολιτική κινητοποίηση και αν χρειαστεί να υπάρξει βία, οι υποστηρικτές του «Focoism» πιστεύουν πως η βία μπορεί να μετασχηματίσει την πολιτική κατάσταση. Ο λαός αφυπνισμένος από μια δύσκολη εσωτερική κατάσταση και οργισμένος από την κυβερνητική ανικανότητα, ενθουσιάζεται από τις επιθέσεις-τιμωρίες και συντάσσετε στο πλευρό των επαναστατών σε μια διαδικασία της οποίας καταλύτης είναι η ίδια η βία.
Χαρακτηριστική παράγραφος που επιβεβαιώνει πως τα μέλη της «Σέχτα Επαναστατών» επιδιώκουν την εφαρμογή αγώνα τύπου «Focoism» είναι η εξής: «Για αυτό η πρότασή μας στο τώρα είναι σαφής. Οσοι άνθρωποι θέλουν να αρνηθούν έμπρακτα την τυραννία του συστήματος ας περάσουν από τα λόγια στην πράξη. Σύντροφοι οργανωθείτε, φτιάξτε ομάδες, συλλογικοποιήστε τις επιθυμίες σας, οπλιστείτε, διαβάστε επικοινωνήστε, αρνηθείτε τους ρόλους και τις ηγεμονίας, καταργήστε τη .......... .δουλειά και περάστε στη στρατηγική του ένοπλου αγώνα». Η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει πάντως πως η τακτική του «Focoism» όσο και αν ήταν εφικτή, δεν ήταν αποτελεσματική. Τα τακτικά αποτελέσματά της υπήρξαν καταστροφικά.
Οι συντάκτες του κειμένου
Αναλύοντας σε πρώτο στάδιο την προκήρυξη συντακτικά, ανακαλύπτει πως έχει γραφεί από δύο άτομα. Το ένα ανήκει στην ιδεολογική ελίτ της οργάνωσης και το άλλο στο επιχειρησιακό τμήμα. Υπάρχουν εναλλαγές καλέσματος, οργής, σωφροσύνης, μίσους και προειδοποιήσεων. Ο ένας εκ των συντακτών μιλάει με το «μυαλό» και έχει άριστη συντακτική σύνδεση, ο άλλος μιλάει με την «καρδιά» και ως ένα εκ των μελών των «μηχανικών» της οργάνωσης η σύνταξή του είναι κατά κάποιο τρόπο «λαϊκή». Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί η επιστολή της ομάδας των «μηχανικών» της οργάνωσης στάλθηκε στην ανώτερη μορφή της ιεραρχίας, την οποία δεν γνωρίζει για τακτικούς λόγους, όπως έχουμε περιγράψει και στην προηγούμενη ανάλυσή μας. Εγινε «συρραφή» των δύο κειμένων-παρατηρήστε τη διαφορά της περιγραφής της επιχείρησης και της εισαγωγής και του επιλόγου-και μετά στάλθηκε.
Συνέχεια στο http://kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: