Καθήλωση μισθών στον δημόσιο (αριστερά) και ιδιωτικό τομέα προτείνει το ΔΝΤ.Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε έκθεση συμπερασμάτων, την οποία παραδίδει σήμερα στον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, το κλιμάκιο του ΔΝΤ που ολοκλήρωσε τον «έλεγχο» της ελληνικής οικονομίας.
Οπως έχει αναφέρει το «Εθνος», οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ πιστεύουν ότι εξαιτίας του υπέρογκου δημοσίου χρέους, της κάθετης υποχώρησης της ανάπτυξης και του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά... πτώχευσης. Γι αυτό και ζητούν άμεσες κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Για φέτος διαπιστώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός και αν δεν υπάρξει θεαματική βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο, μπορεί να προσεγγίσει και το -1%. Οσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, εκφράστηκε η εκτίμηση πως κινείται ανοδικά και δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και το 6% στο τέλος του έτους. Επίσης ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση στο δημόσιο χρέος, το οποίο σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για την ελληνική οικονομία. Εξάλλου το άμεσο ζητούμενο για το ΔΝΤ είναι η περιστολή των κρατικών δαπανών, η οποία θα οδηγήσει στην πολυπόθητη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνεται το «πάγωμα» προσλήψεων και αυξήσεων τουλάχιστον για μία διετία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μέτρο μπορεί να είναι «προσωρινού χαρακτήρα», αλλά πιστεύεται ότι θα βοηθήσει να μειωθούν οι ανελαστικές δαπάνες, μια και οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για περιορισμό κατά 10% των ελαστικών δαπανών θα φέρουν περιορισμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου