Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...

Πρόταση παραπομπής σε δίκη για τέσσερις εμπλεκόμενους στο σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή
Η εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε εν πολλοίς το πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση το 2012
Την παραπομπή σε δίκη, δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ, για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και του πρώην υπουργού, Μιχάλη Καρχιμάκη, για ηθική αυτουργία, εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαϊτση, η οποία ζητά παράλληλα και την παραπομπή πρώην στελέχους αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, για εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η εισαγγελική πρόταση αφορά τις δύο, από τις τρεις συνολικά, δικογραφίες που χειρίστηκε επί μακρό χρονικό διάστημα ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, σχετικά με: Το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία 1», τις υποκλοπές και την υπόθεση παραβίασης μυστικών της Πολιτείας με εμπλεκόμενο τον κ. Καρχιμάκη.
Η πρώτη δικογραφία για το «σχέδιο Πυθία» αφορά τις καταγγελίες για επιχείρηση δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής προσέγγισης της κυβέρνησής του με την Ρωσία. Η δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά αγνώστων δραστών.
Με την πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζητά, όσον αφορά την δεύτερη δικογραφία για τις υποκλοπές, να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας, ο 66χρονος Αμερικανός υπήκοος William Bazil, πρώην υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας. Η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί υπαίτιο τον 66χρονο για παράνομη καταγραφή απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών, που αφορούσαν συμφέροντα του κράτους, το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2004 και Μαρτίου 2005.
Το σκέλος της πρότασης της εισαγγελικής λειτουργού για τον πρώην υπουργό, αφορά την τρίτη δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε σε βάρος του με αφορμή καταγγελίες υπαλλήλου της ΕΥΠ, ότι ο πρώην υπουργός λάμβανε παρανόμως αντίγραφα απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας Πληροφοριών, που απευθύνονταν αποκλειστικά.
Ο ίδιος αρνείται από την αρχή την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστηρίζει πως η καταγγελία που έγινε σε βάρος του αφορά εσωτερική διαμάχη υπαλλήλων της ΕΥΠ.
Η εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε εν πολλοίς το πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση το 2012.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αυτό ο κ. Φούκας:
"Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy.
Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Με την ίδια πρόταση η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του πρώην Αμερικάνου πράκτορα και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.
Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλοκομένων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που θα αποφανθεί με βούλευμά του.
Καρχιμάκης: Ουδέποτε βρέθηκαν στην κατοχή μου έγγραφα της ΕΥΠ
Στην ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Ουδέποτε βρέθηκαν από την έρευνα του ανακριτή έγγραφα της ΕΥΠ στην κατοχή μου . Κάποιοι κύκλοι εδώ και καιρό προαναγγέλλουν αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων».
«Μια κατασκευασμένη από υπόδικους υπόθεση επανέρχεται με πρόταση Εισαγγελέα». επισημαίνει και κάνει λόγο για ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: