Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ισλαμικό Κράτος: «Χτύπησαν» ήδη πυρηνικό εργοστάσιο οι τζιχαντιστές...

Το 2012 δύο υπάλληλοι του πυρηνικού εργοστασίου του Doel στο Βέλγιο, κατέφυγαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρουν οι New York Times. Το νέο έφτασε λίγο μετά την αποκάλυψη πως δυο από τους τρομοκράτες που χτύπησαν στις Βρυξέλλες, σχεδίαζαν να χτυπήσουν πυρηνικά εργοστάσια στο Βέλγιο.
Οι δύο άνδρες που τότε διέφυγαν στη Συρία, πολεμούσαν σε μια ομάδα με δεκάδες Βέλγους μεταξύ των οποίων και ο Αμπαούντ, που ήταν ο οργανωτής των επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ο ένας μπορεί να σκοτώθηκε στη Συρία, ενώ ο άλλος καταδικάστηκε για τρομοκρατία στο Βέλγιο το 2014 και αφέθηκε ελεύθερος πέρσι, αναφέρουν οι New York Times.
Είναι άγνωστο αν αυτοί ενημέρωσαν τους συντρόφους τους στο Ισλαμικό Κράτος για τη θέση εργασίας που κατείχαν πριν πάνε στη Συρία. Ωστόσο ένας εργαζόμενος που δεν έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα του, έκανε ζημιά σε έναν αντιδραστήρα το 2014 «στραγγίζοντας» 65.000 λίτρα λαδιού που χρησιμοποιούνταν για τη λίπανση του. Η πράξη αυτή έκανε ζημιά στον αντιδραστήρα που αναγκάστηκε να τεθεί σε αχρηστία για πάνω από πέντε μήνες.
Οι ερευνητές ψάχνουν ακόμη για την πιθανότητα σύνδεσης αυτού του συμβάντος με τους τζιχαντιστές. Οι New York Times αναφέρουν πως αυτά τα γεγονότα μπαίνουν υπό νέο πρίσμα μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Ειδικά μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας ενός φύλακα ασφαλείας του εργοστασίου που σχεδίαζαν να χτυπήσουν, του οποίου μάλιστα εκλάπη η κάρτα εισόδου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: