Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Νέα drones θα παρατηρούν τον κόσμο από ύψος 21 χιλιομέτρων! (Βίντεο)

Με τα αυτόνομα ιπτάμενα drones να έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στις πολεμικές συγκρούσεις, μεταμορφώνοντας τα πεδία μάχης του Ιράκ, και με τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για μέγα-δορυφόρους σε τροχιά, ήταν απλώς θέμα χρόνου να δούμε ένα υβρίδιο drone-δορυφόρου να καλύπτει το κενό ανάμεσα στα δύο σύμπαντα. 
Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το StratoBus, το νέο project της Γαλλίας, που σε σχήμα αερόπλοιου (το κέλυφος είναι καμωμένο εξολοκλήρου από ανθρακονήματα) και με διαστάσεις τιτάνιες βάζει πλώρη για τη στρατόσφαιρα!
Χωρίς να χρειάζεται εγκαταστάσεις εκτόξευσης, το θηριώδες StratoBus θα «επιπλέει» στην κατώτερη στρατόσφαιρα, σε μέσο ύψος 21 χιλιομέτρων (13 μιλίων), σε ένα ιδανικό υψόμετρο δηλαδή -σύμφωνα με τους κατασκευαστές του- για τις πολλαπλές λειτουργίες του.
Το drone θα εκτελεί ρουτίνες επιτήρησης και κατασκοπείας, ελέγχους στην περίμετρο των συνόρων, ενώ ταυτοχρόνως θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των τηλεπικοινωνιών και τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας. Κι όλα αυτά από σταθερή θέση στη στρατόσφαιρα, που θα εξασφαλίζεται από δύο πλήρως αυτόνομα ηλεκτρικά μοτέρ που θα προσαρμόζουν αυτόματα το στίγμα του drone.


Το StratoBus θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τις πολυάριθμες αποστολές του για έναν χρόνο, με τη διάρκεια της ζωής του να αγγίζει τα 5 έτη.


Το πανάλαφρο σχέδιο επιτρέπει τη φιλοξενία στο «καλάθι» εξοπλισμού βάρους μέχρι και 200 κιλών, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα έναντι των δορυφόρων είναι η θέση του: καθώς θα παραμένει κοντύτερα στη Γη, θα μπορεί να παρέχει εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας αλλά και καλύτερη υποστήριξη των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Ακόμα και τα δίκτυα GSM θα υποστηρίζει κατά την περίοδο της υπερφόρτωσής τους.


Το StratoBus θα κινείται με ένα ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προωθημένο ηλιακό σύστημα, με τα πάνελ να μπορούν να περιστρέφονται για τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητάς του, την ίδια στιγμή που ένα υβριδικό σύστημα ενίσχυσης της ισχύος θα μπορεί να χειρίζεται κάθε αυξημένη ανάγκη σε ενέργεια.


Ο σχεδιασμός του StratoBus είναι μια συνεργασία της Thales Alenia Space με την Airbus Defence & Space, τη Zodiac Marine και τη CEA-Liten, με την κοινοπραξία να περιμένει το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο σε πέντε χρόνια από σήμερα...

http://anekshghta.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: