Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Καταρρέουν τα δυτικά χρηματιστήρια μπροστά στο φόβο της Κριμαίας


Η αυξημένη ένταση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία και η ανησυχία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας οδήγησαν σήμερα τους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ κι ένα μήνα και έστειλαν τους επενδυτές στα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 ξεκίνησε με απώλειες 0,6%, ενώ ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX, οι εταιρείες του οποίου έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, αντιμετώπιζε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το ζενίθ της κρίσης του ευρώ τον Ιούνιο του 2012.
Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας MICEX, ο οποίος υποχωρούσε περισσότερο από 5% και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Ούτε το ρούβλι απέφυγε τις πιέσεις, καθώς η ισοτιμία του κυμαινόταν κοντά στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της.
Η στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια ώθησε πτωτικά τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ είχε προηγηθεί η μείωση της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 2,638% που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων.
Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.369,06 δολάρια ανά ουγγιά, αφού είχε φθάσει σε υψηλό έξι μηνών και αναμένεται να καταγράψει άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Το ευρώ παραμένει υπό πίεση, μετά τα σχόλια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνης.
Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε 0,1% στα 1,3860 δολάρια, ενώ χθες είχε φθάσει στα 1,3967 δολάρια πριν από την ομιλία του κ. Ντράγκι.
Η Ρωσία προχώρησε χθες σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, παρά την προειδοποίηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι η Μόσχα διακινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά μέτρα, εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας Nikkei υποχώρησε 3,3%, κλείνοντας την εβδομάδα με πτώση μεγαλύτερη από 6%.
Ένας από τους λόγους της υποχώρησης του Nikkei ήταν ότι η ουκρανική κρίση ώθησε τους επενδυτές στο ιαπωνικό νόμισμα, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ωθώντας την ισοτιμία του προς τα πάνω τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: