Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η 13χρονη που ανάγκασε την Ελλάδα να μιλήσει για το σκάκι γιατί τα τελευταία 24ωρα του 2013, μόλις στα 13 της χρόνια, το κορίτσι από την Καβάλα κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο.

Ακόμη θυμάται την ημέρα που κέρδισε τον πρώτο της δάσκαλο: τον πατέρα της...
Ηταν μόλις επτά ετών και η Σταυρούλα Τσολακίδου είχε δείξει πως δεν ήταν απλά ένα παιδί που έπαιζε με πιόνια σκακιού. 
Οσοι είδαν σε εκείνη μία μελλοντική πρωταθλήτρια, δεν έπεσαν έξω. Γιατί τα τελευταία 24ωρα του 2013, μόλις στα 13 της χρόνια, το κορίτσι από την Καβάλα κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο.
Ο άνθρωπος που άνοιξε μπροστά της τον κόσμο με τα 64 άσπρα και μαύρα τετράγωνα ήταν ο πατέρας της, Δημήτρης. Ξεκίνησε να παίζει σκάκι μαζί με εκείνον και την αδερφή της, Μαρία. «Μου άρεσε αμέσως. Ο πατέρας μου μας έδειχνε παρτίδες μεγάλων παικτών. Αισθανόμουν και αισθάνομαι ότι το σκάκι ακονίζει το μυαλό μου», λέει το κορίτσι μιλώντας στα Νέα.
Η πρώτη της νίκη απέναντι στον «δάσκαλο» αποτέλεσε μεγάλο θέμα για την οικογένεια Τσολακίδη. «Είχα χαρεί πολύ. Σηκώθηκα και πήγα στην μαμά μου και της είπα "Κέρδισα τον μπαμπά!"», θυμάται η 13χρονη.
Σύντομα το ταλέντο της έγινε αντιληπτό και από τους ειδικούς του χώρου. Μαθήτρια της Β' δημοτικού ακόμη, πήρε πρόσκληση από την αντιπροσωπεία προπονητών του σκακιστικού ομίλου της πόλης. Αμέσως κατάλαβαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα «διαμαντάκι» και η μικρή γράφτηκε στον ΣΟΚ και άρχισε πλέον να ασχολείται οργανωμένα με το σκάκι.
Ανάμεσα στα μαθήματα κιθάρας με τη μητέρα της, Μπίργκιτ Μαρία, και τις προπονήσεις στίβου, η Σταυρούλα κουβαλούσε πάντα στην τσάντα της τις ασκήσεις του σκακιού. 
Τα προσόντα της άρχισαν σταδιακά να επιβραβεύονται με διακρίσεις και από τα 13 της κιόλας έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας γυναικών, για να ακολουθήσει η σπουδαία επιτυχία της κατάκτησης του παγκόσμιου τίτλου.

«Εχει πολύ καλά νεύρα. Είναι πολύ σκληρή και μαχητική», λέει στα Νέα ο προπονητής της, Θανάσης Μαστροβασίλης. «Η Σταυρούλα δεν παρατάει ποτέ παρτίδα, συνεχίζει να προσπαθεί και βάζει όσα προβλήματα μπορεί στον αντίπαλό της για να τον δυσκολέψει. 
Εχει πολύ καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τις περισσότερες κοπέλες της ηλικίας της», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η 13χρονη έχει ένα ακόμη ασυνήθιστο ταλέντο. 
Κρατά στο μυαλό της πολλές εικόνες από συνδυασμούς που έχουν γίνει σε παλιότερες παρτίδες, τις οποίες μπορεί να συνθέσει και να δημιουργήσει κάτι νέο στη σκακιέρα.
Το σκάκι μπορεί να είναι το πάθος της, αλλά δεν μονοπωλεί τη ζωή της. Είναι πρώτη στις πλάκες με την παρέα της, ενώ το χόμπι της την βοηθά και στα μαθήματα όπως εξηγεί. «Με κάνει να παίρνω αποφάσεις πιο γρήγορα. Ισως με βοηθάει να κάνω και καλύτερους υπολογισμούς στα μαθηματικά και να διαχειρίζομαι καλύτερα το χρόνο στα διαγωνίσματα», λέει η Τσολακίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: