Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι δημοσιογράφοι της ραδιοτηλεόρασης της Βαλένθια διαδηλώνουν κατά του κλεισίματός της

Οι δημοσιογράφοι της περιφερειακής ραδιοτηλεόρασης στη Βαλένθια στην Ισπανία διαμαρτύρονται σήμερα μέσω των εκπομπών τους αλλά μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία κατά της απόφασης της περιφερειακής κυβέρνησης να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό για οικονομικούς λόγους.
Η φράση-κλειδί «η RTTV (ραδιοτηλεόραση της Βαλένθιας) δεν κλείνει» εμφανίζεται σχεδόν μόνιμα στην άκρη της οθόνης, ενώ οι δημοσιογράφοι των ενημερωτικών προγραμμάτων επικεντρώνονταν στο θέμα αυτό.
Ακόμη και στο μετεωρολογικό δελτίο μεταδίδονταν εικόνες από τις διαδηλώσεις των εργαζόμενων.
Πολλές εκατοντάδες εξ αυτών είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται η ραδιοτηλεόραση, οι περισσότεροι από αυτούς ακόμη υπό το σοκ της απόφασης.
Την Τρίτη λίγες ώρες μετά την ακύρωση από τη δικαιοσύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης της περιφερειακής ραδιοτηλεόρασης, το οποίο προέβλεπε την απόλυση 1.000 από τους 1.700 εργαζόμενους, η περιφέρεια αποφάσισε να την κλείσει, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να επαναπροσλάβει του απολυμένους εργαζόμενους.

Πρόκειται για το πρώτο κλείσιμο περιφερειακής ραδιοτηλεόρασης στην Ισπανία, όπου εκτός από την εθνική κρατική τηλεόραση TVE, υπάρχουν 13 περιφερειακοί σταθμοί, κάποιοι από τους οποίους μετρούν πολλά κανάλια.
«Νιώθουμε μεγάλη θλίψη και μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς δελτίου Βινσέντε Μονταγούντ.
«Αν κλείσει η κρατική ραδιοτηλεόραση, θα χαθεί μια ζωτικής σημασίας κοινωνική υπηρεσία για τους πολίτες», πρόσθεσε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στις θέσεις μας, να εργαστούμε όπως κάνουμε πάντα με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, ώστε η (περιφερειακή) κυβέρνηση της Βαλένθια να αναθεωρήσει την απόφασή της να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», υπογράμμισε ο Μονταγούντ.
«Θα συνεχίσουμε τις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης διότι είμαστε επαγγελματίες», διαβεβαίωσε η Σαλούδ Αλκόβερ, πρόεδρος του συμβουλίου της επιχείρησης της RTTV.
«Αν κάποιος θέλει να σταματήσει την εκπομπή μας, ας έρθει να το κάνει», είπε.
Από την πλευρά του ο Αλμπέρτο Φάμπρα, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια, της πιο χρεωμένης της Ισπανίας, είχε δηλώσει ήδη από χθες Τετάρτη ότι το κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης «δεν είναι διαπραγματεύσιμο» και θα εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: