Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

BINTEO - Το χρονικό της πύρινης κόλασης - Σοκάρει η εικόνα με το αποτεφρωμένο άλογο

Με τι λόγια να περιγράψει κανείς αυτό το φρικτό έγκλημα που έλαβε χώρα χτες το βράδυ στην Βαρυμπόπη; 
Όποιος χαρακτηρίσει αυτή τη φωτιά ως «σύμπτωση» τότε σίγουρα είναι ή τρελός ή συνεργός! 
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας....από την νύχτα της 17ης Ιουλίου που ξέσπασε πυρκαγιά στην Βαρυμπόπη στην θέση Πέτρα, μετά τις 21:30 λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο που ξέσπασε η χτεσινοβραδινή φωτιά. Πανικός, τρόμος, αγανάκτηση, θυμός, θλίψη είναι τα συναισθήματα κατοίκων αλλά και πυροσβεστών μετά τις εικόνες που άφησε πίσω της η πύρινη κόλαση. 
Τι έγινε, όμως, το βράδυ της Δευτέρας; Ήταν λίγο μετά τις 22:30 όταν ξέσπασε η φωτιά στην δασική περιοχή πίσω από την Αγ. Κυριακή. 

Οι ισχυρότατοι άνεμοι σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής αλλά και των λίγων μέσων κατάσβεσης κατάφεραν να γιγαντώσουν την φωτιά που πλέον έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της προς κάθε κατεύθυνση! 
Είναι χαρακτηριστική η φράση αξιωματικού της πυροσβεστικής στο ACHARNORAMA πως «Αυτή η φωτιά μας κυνηγάει είναι αδύνατον την κυνηγήσουμε!» δείχνοντας το μέγεθος της φωτιάς αλλά και τον πανικό ακόμη και της πυροσβεστικής 
Ενώ όλα έδειχναν πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Τατόι απειλώντας σπίτια στην Βαρυμπόπη, η κατεύθυνση του αέρα άλλαξε και απείλησε μέσα σε ελάχιστα λεπτά τα σπίτια που βρίσκονται στα σύνορα Βαρυμπόπης – Θρακομακεδόνων. 
Τα χέρια όλων δέθηκαν όταν η φωτιά κατάφερε να περάσει την οδό Ορφέως με ταυτόχρονη διακοπή του ρεύματος! 
Ο πανικός που ακολούθησε από κατοίκους δεν μπορεί να περιγραφεί 
Τα σπίτια στην Ορφέως εκκενώθηκαν, όπως είχαν εκκενωθεί και στην Βαρυμπόπη. 
Η φωτιά λίγο πριν είχε απειλήσει και τους Ιππικούς Ομίλους που βρίσκονται πίσω από την δεξαμενή, με τους ιδιοκτήτες να τρέχουν με φορτηγά να σώσουν τα άλογα. 
Ο άνεμος κατάφερε να φέρει την φωτιά μέχρι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκε το συγκρότημα κατοικιών των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Νότια η φωτιά σταμάτησε το καταστρεπτικό της έργο όταν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής την περικύκλωσαν. 
Η νύχτα, όμως, ήταν μακριά. Ο άνεμος γύρισε ξανά φορά με αποτέλεσμα να αναζωπυρώσουν εστίες στο βόρειο κομμάτι της Βαρυμπόπης. Στάβλοι κάηκαν ολοσχερώς, βοσκοί έτρεχαν να σώσουν τα ζώα τους, κάτοικοι έβρεχαν με λάστιχα τις αυλές του, ενώ ο φόβος πως η φωτιά βρισκόταν ένα βήμα πριν μπει στον Εθνικό Δρυμό και συγκεκριμένα στα Βασιλικά Κτήματα ήταν πλέον ορατός. 
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άρχισαν να αυξάνονται με τα οχήματα να πολλαπλασιάζονται και τους πυροσβέστες να παίρνουν κυριολεκτικά θέσεις μάχης. Ακόμη και ο στρατός πήρε θέση ώστε να διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης. 
Όμως, και πάλι το τέλος σ’ αυτό τον εφιάλτη θα έβαζαν μόνο τα εναέρια μέσα. 
Μόνο εξ ουρανού θα μπορούσε να σβήσει αυτή η φωτιά που έκαιγε δεκάδες στρέμματα δασικής, αλλά και αγροτικής γης. 
Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο 12 ώρες σχεδόν μετά την έναρξη της! Τι άφησε πίσω της όμως; 

Εκτός από ένα μαύρο τοπίο, εκτός από στάχτες, εκτός από καμένους στάβλους, αποθήκες, αυλές σπιτιών και τρομοκρατημένους κατοίκους. 
Η φωτιά άφησε πίσω της δεκάδες αποτεφρωμένα ζώα καθώς και δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών. 
Σοκαριστική εικόνα είναι όμως αυτή του καμένου αλόγου στην καρδιά του δάσους, που όπως φαίνεται προσπαθούσε να σωθεί από τις πύρινες γλώσσες. Το συμπέρασμα γι’ αυτή την πυρκαγιά βγήκε σχεδόν αμέσως: 
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ! Όλη αυτή η καταστροφή προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Το ίδιο υποστήριξαν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Υπουργός κ. Δένδιας ο οποίος μάλιστα δήλωσε λίγες ώρες μετά την κατάσβεση πως θα «Απαγορεύσει την διέλευση πεζών και αυτοκινήτων από την δύση έως την ανατολή του ηλίου στα περιαστικά δάση!» 
Είναι άραγε οι απαγορεύσεις λύση στους εμπρησμούς; Αν κάποιος θελήσει να ξανακάψει τα δάση μας θα τον εμποδίσει μία απαγόρευση ή θα τον προκαλέσει ακόμη περισσότερο; 

Είναι άραγε οι απαγορεύσεις τρόπος να διασωθούν τα τελευταία δάση της Αττικής; 
Μήπως να ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι Φορείς την πρόταση να δοθούν τα δάση ξανά στους κατοίκους όπως παλιά; Δηλαδή να υπάρχει καλλιέργεια, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, κλπ στα δάση, ώστε να τα προσέχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αφού η Πολιτεία είναι ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε; 
Απόδειξη παρά τις δύο πυρκαγιές σε ένα μήνα, τα σκουπίδια που είδαμε σήμερα το πρωί, δίπλα από τις εστίες τις φωτιάς καταδείκνυαν την ανικανότητα των αρμοδίων να προφυλάξουν τα δάση μας 






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: