Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Η Β. Κορέα απέκλεισε την είσοδο εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, όπου λειτουργούν επιχειρήσεις υπό την επίβλεψη τόσο της Πιονγιάνγκ, όσο και της Σεούλ.

Ένα ακόμη σημάδι επιδείνωσης της κατάστασης είναι η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αποκλείσει την Τετάρτη την είσοδο εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, όπου λειτουργούν επιχειρήσεις υπό την επίβλεψη τόσο της Πιονγιάνγκ, όσο και της Σεούλ.
Η λειτουργία της συγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης, στα σύνορα των δύο χωρών, ήταν το μοναδικό έως τώρα σημάδι πως η Βόρεια Κορέα δεν θα υλοποιήσει τις απειλές της για επίθεση στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εντός της βιομηχανικής ζώνης βρίσκονται πάνω από 800 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και ο υπουργός εθνικής άμυνας της χώρας προειδοποίησε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή έξοδός τους, χωρίς να αποκλείει ακόμη και στρατιωτική δράση, στη χειρότερη περίπτωση.
Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του.
"Έχουμε ακούσει την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να αναπτύσσει μια απαράδεκτη ρητορική τις τελευταίες ημέρες. Για αυτό επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως ξεκάθαρος σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουμε τη χώρα μας, αλλά και τον σύμμαχό μας, τη Δημοκρατία της Κορέας", τόνισε ο Τζον Κέρι.
Πριν από λίγα 24ωρα πάντως ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν διατύπωσε την άποψη ότι η πυρηνική ισχύς της χώρας αποτελεί αξιόπιστο μέσο αποτροπής του πολέμου και εγγύησης για την προστασία της χώρας.
"Στη βάση της ισχυρής πυρηνικής δύναμης μπορούν να υπάρξουν η ειρήνη και η ευημερία και ως εκ τούτου και η χαρά στη ζωή των ανθρώπων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: