Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Τα αιματοβαμμένα χέρια του Steve Jobs - Αγιοποίηση δολοφόνων .

Το όνομα του Steve Jobs το έμαθα λίγο καιρό πριν, όταν ήταν πια ετοιμοθάνατος.
  Η διαδικασία αγιοποίησής του είχε ήδη ξεκινήσει.
Ο "μεγάλος οραματιστής", ο "καινοτόμος", ο μπλα μπλα μπλα....

Δεν έψαξα περί...
τίνους πρόκειται.
Με το που πέθανε, το internet γέμισε τα "συλληπητήρια" όχι μόνο των ισχυρών ομοτράπεζών του, αλλά και των φτωχών, κοινών συμπολιτών μας, που επηρεασμένοι σαφώς από τα ΜΜΕ έχυναν... μαύρο δάκρυ για αυτόν τον "μεγάλο άνθρωπο" όπως ανέφεραν πολλοί.
Ε δεν άντεξα, και έψαξα γι αυτόν.
Βρήκα λοιπόν πολλά ράμματα για τη γούνα του!
Και κάποια από αυτά τα.....
αναδημοσιεύω παρακάτω... 
Αυτός ο "μεγάλος άνθρωπος" λοιπόν ευθύνεται για πλήθος αυτοκτονιών των εργατών των επιχειρήσεών του στην Κίνα.
Κι η λύση για τις αυτοκτονίες φυσικά δεν ήταν η μείωση του ωραρίου, η βελτίωση των συνθηκών εργσίας ή η αύξηση του μεροκάματου...
Ε τι; Για μαλάκα τον περάσαμε το μακαρίτη;
Ο άνθρωπος ως μεγάλος καινοτόμος, αντιμετώπισε το πρόβλημα των αυτοκτονιών των εργατών του τοποθετώντας ένα δίχτυ για να κάνουν γκελ όσοι πέφτουν από τα παράθυρα...
Σα να σου λέει "Άμα θες να πέσεις πέσε, αλλά μη λερώνεις την αυλή της επιχείρησής μου! Τράβα σπίτι σου κι αυτοκτόνα!"
Νομίζω δε χρειάζεται να πει κανείς και πολλά παραπάνω γι αυτόν το μεγαλοκαρχαρία που "καινοτομούσε" πατώντας στο λαιμό τους εργαζομένους του.

Τα χέρια του ήταν αιματοβαμμένα. Η καινοτομίες του μυρίζουν θανάτους εξαθλιωμένων εργατών.
Οφείλουμε πρώτα απ' όλα να αποχαιρετίσουμε, έστω και με καθυστέρηση, τους εργάτες που αυτοκτόνησαν δουλεύοντας στις επιχειρήσεις του, εξαιτίας της εξαθλίωσης που τους επέβαλλε ο "καινοτόμος".

Να 'ναι καλά όπου και να 'ναι και μακάρι να 'χει ηρεμήσει η ψυχή τους!
Και να θυμόμαστε φυσικά ότι η Κινεζοποίηση που επιχειρείται στη χώρα μας από την Ευρωπαική Ένωση, το ΔΝΤ και τις εναλασσόμενες συμπληρωματικές Κυβερνήσεις μας, σημαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα: να δουλεύεις για τον κάθε μεγαλοκαρχαρία και να πέφτεις απ' τα παράθυρα επειδή δεν αντέχεις άλλο.
Φόρος τιμής, αν μη τι άλλο, στους -δολοφονημένους ουσιαστικά- πεσόντες Κινέζους εργάτες είναι η αντίσταση στην πολιτική της Κινεζοποίησης που επιχειρείται και στη χώρα μας.
  Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn
Οι Κινέζοι «σκλάβοι» της Foxconn (βασικός ανάδοχος κατασκευαστής της Apple) αυτοκτονούν λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο της πόλης Shenzhen. Οι 28 μέρες δουλείας του 20χρονου ρεπόρτερ Liu Zhi Yi της κινέζικης εφημερίδας Southern Weekly , ήταν αρκετές για να καταγράψουν το δράμα των 400.000 υπαλλήλων (;) που παράγουν τα i-pods, i-Pads, i-Phones που όλοι ξέρουμε.
Μέσα σε μισό χρόνο 9 αυτοκτονίες και μέσα στον Απρίλη 30 απόπειρες. Η εταιρεία μάλιστα πήρε Βουδιστές καλόγερους για να εξορκίσουν το κακό! Η Foxconn προσλαμβάνει μόνο 20χρονους -για ευνόητους λόγους- οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς υποτέλειας. Υπογράφουν ένα συμφωνητικό υπεραπασχόλησης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν φέρει καμμία ευθύνη για τις υπερωρίες. Είναι όρθιοι σχεδόν όλη τη μέρα, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, κάνουν μόνο ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα για πρόχειρο φαγητό και ένα ακόμη για λίγες ώρες ύπνο. Τόσο που ένας απ’ αυτούς είπε στον Liu ότι η πιο ευχάριστη στιγμή τη μέρας του, είναι όταν πέφτει ένα προϊόν στο έδαφος. Σκύβει για να το πιάσει και το σώμα αλλάζει στάση!
Οι σκλάβοι της Foxconn σύμφωνα με την Southern Weekly, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε… Ή μάλλον χαμογελάνε στις 10 κάθε μήνα, μόνο. Τότε που κάνουν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ, για να πάρουν τον μισθό τους, 900 Yuan δηλαδή 130$! Αγοράζουν λαχείαμαζί μεόνειρα τρελά για ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια, δικές τους δουλειές.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Κίνας -που ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος του χρέους μας- προβληματίζεται έντονα με τις 300.000 αυτοκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα, από τη στιγμή της οικονομικής της ανάκαμψης και έπειτα…

Οι λύσεις:......Το δίχτυ αποφυγής αυτοκτονιών στα εργοστάσια της Foxconn
 protagon.gr

1 σχόλιο:

Χρήστος Σωτηρίου είπε...

Μάστορα, η Apple είναι εταιρία που μισθώνει την FoxConn για να της φτιάχνει μηχανήματα. Από εκεί και πέρα δεν επιβάλλει κανέναν κανόνα για τις συνθήκες εργασίας.

Η Apple επίσης μισθώνει την Samsung και την LG, καθώς και άλλες κινέζικες εταιρίες για να της φτιάξουν τους Macintosh. Μόνο για την Foxconn έχει βγει η (δικαιολογημένη) βρώμα.

Θα συμφωνήσω στο ότι αν είχα μία εταιρία που μίσθωνε κάποια σαν την Foxconn, θα είχα βάλει κάποια πλαφόν στις συνθήκες εργασίας των μισθωμένων εταιριών μου, από την άλλη, μιλάμε για μία πολυεθνική την οποία απλά ενδιαφέρει να βγαίνουν τα νούμερα.

Σου γνωστοποιώ ότι ο μέσος υπάλληλος της Apple παίρνει έναν σκασμό λεφτά, έχει ένα σωρό παροχές, και μέσα σε αυτές συνυπολογίζονται και ώρες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ξεκούρασης, κάτι το οποίο δεν γίνεται σε άλλες εταιρίες στην Αμερική.

Καταλαβαίνω την αγανάκτηση όταν πιστεύεις πως θεοποιούν έναν άνθρωπο ο οποίος πιστεύεις ότι έκανε εγκλήματα. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι θα έπρεπε να είσαι λίγο πιο μετριοπαθής, και να έχεις κάνει κάποιες ψακτικές όσον αφορά την εργοδοσία της Apple, πριν γράψεις αυτά που γράφεις.

Με λίγα λόγια, η Apple είναι η Apple, η Foxconn δεν είναι Apple. Το ίδιο ισχύει και για την εργοδοσία.

Καλή συνέχεια φίλε, keep blogging. Τα blogs πάνε μπροστά τον κόσμο.