Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΚΡΗΤΗ: Στην ουρά ... για ένα πιάτο φαγητό στα Χανιά - Δείτε φωτογραφίες!

Ανέχεια, οικονομική εξαθλίωση, σημάδια κοινωνικής παρακμής. Συμπολίτες μας , άνθρωποι της διπλανής πόρτας που πριν από λίγους μόλις μήνες  η ζωή τους ήταν εντελώς διαφορετική τώρα πια μπορεί να...αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης καθώς τους λείπουν τα απολύτως απαραίτητα. 
Κι επειδή η μέριμνα της πολιτείας είναι εντελώς ανύπαρκτη για αυτούς τους ανθρώπους, τη στήριξη τους έχουν αναλάβει, φορείς και εκκλησία που με το δικό τους τρόπο και χάρη σε προσφορές ανθρωπιάς των συνανθρώπων μας  ανιδιοτελώς κάνουν το αυτονόητο.
Πριν από ένα -δυο χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πως μεγάλες κοινωνικές ομάδες στα Χανιά θα στερούνταν ακόμα και ένα πιάτο φαγητό.
Κι όμως...
Σήμερα, συμβαίνει και αυτό . Το Φιλόπτωχο Συσσίτιο της Σπλάντζιας , αλλά και Ενορίες της Μητρόπολης Κυδωνίας  και Αποκορώνου, καθώς και οι Αγανακτισμένοι στην πλατεία  της Δημοτικής Αγοράς,  σε καθημερνή βάση διανέμουν περίπου, 800 με 1100 μερίδες φαγητού, σε ανθρώπους που στερούνται την καθημερινή τους  τροφή.
Το νούμερο αυτό τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά.
Το Flashnews.gr, συνομίλησε με τους υπευθύνους των Ενοριών που έχουν αναλάβει αυτές τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες αλλά και του Φιλόπτωχου Συσσιτίου της Σπλάντζιας που εδώ και χρόνια προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, για το μέγεθος του προβλήματος που καλά σκεπασμένο, σαν σκόνη κάτω από το χαλί  αν μη τι άλλο καταδεικνύει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Συσσίτιο της Σπλάντζιας



Το Συσσίτιο της Σπλάντζιας , διανέμει όπως είπε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του κ. Μ. Καλλιγέρης,  σε καθημερινή βάση 200 με 240 μερίδες φαγητού μεσημέρι - βράδυ, σε 50 τουλάχιστον οικογένειες.

Μάλιστα κάθε Σάββατο διανέμονται και τρόφιμα. Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιγέρης "τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας  που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα καθώς πλέον εκείνοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους γίνονται συνεχώς περισσότεροι.
Η  πρόσφορα του Φιλόπτωχου Συσσιτίου δεν σταματά εδώ. Γίνονται προσπάθειες για να δημιουργηθεί χώρος για τους άστεγους, αλλά και ένα ιατρείο για παροχή πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ανάλογες είναι οι προσπάθειες που γίνονται και στις Ενορίες των Αγίων Κωνσταντίνου Νέας Χώρας , Δημητρίου Κατσιφαριανών, και Νεκταρίου Παχιανών.
Άγιος Κωνσταντίνος- Ελένης Νέας Χώρας
Περισσότερα από 60 άτομα σιτίζονται καθημερινά μεσημέρι και βράδυ χάρη στην πρωτοβουλία της Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνος- Ελένης στη Νέα Χώρα. 

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο εφημέριος π. Αντώνιος Σαπουνάκης "κυρίως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν οικογένειες και είναι κάτοικοι της περιοχής."

Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα, προστέθηκαν στα άτομα που είχαν ανάγκη του καθημερινού τους φαγητού 10 επιπλέον άνθρωποι στην πλειοψηφία τους Έλληνες που για διάφορους λόγους πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα.


Άγιος Νεκταριος Παχιανών
Στον Άγιο Νεκταριο Παχιανών διανέμονται καθημερινά 80- 100 μερίδες φαγητού μεσημέρι βράδυ.
Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο εφημέριος π. Δερμιτζάκης "το τελευταίο διάστημα έρχονται άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές τους  και δεν μπορούν να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στην οικογένεια τους. Πρόκειται για οικογενειάρχες 30, 40, 50 χρόνων που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν άνεργοι. Μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι που ζητούν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού  τους."

Παράλληλα η Ενορία του Αγίου Νεκταρίου διατηρεί και ένα κατάστημα όπου διατίθενται ρούχα τα οποία έχουν προσφερθεί από τους κατοίκους της περιοχής, σε όσους έχουν ανάγκη.

Αγίος Δημητρίος Κατσιφαριανών

Δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κατσιφαριανών. Ο εφημέριος π. Δημκ.  Κοολινάκηςείπε στο Flashnews.gr  οτι διατίθενται κάθε μέρα λίγο περισσότερες από 80 μερίδες φαγητού.

Αυτό στο οποίο αξίζει να γίνει αναφορά είναι πως όπως σημείωσε ο ιερέας, "υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν οικονομική βοήθεια για να πάρουν τα φάρμακα τους. Μάλιστα, για μας δίνουν τη συνταγή με τα φάρμακα για να πάμε να τους τα αγοράσουμε εμείς. Το 90% των ανθρώπων που έρχονται στην Ενορία για φαγητό είναι  Έλληνες."

Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων- Μητρόπολη  Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Επίσης σημαντική είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεται από το Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων απ  όπου μοιράζονται σε καθημερινή βάση όπως είπε ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης 40-50 μερίδες φαγητού.

Ιδιαιτέρα σημαντική είναι και η πρωτοβουλία της Μητρόπολης  Κυδωνίας και Αποκορώνου. Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος Οικονομικών , π. Χρήστος Αιγίδης, σε καθημερινή βάση διανέμονται στις ενορίες που δεν χορηγούν συσσίτιο και που διαπιστώνεται ανάγκη, 250 μερίδες φαγητού.
Σημαντική επίσης είναι και η προσπάθεια που γίνεται από την Ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου Ελένης στη Νέα Χώρα καθώς ανάλογη πρωτοβουλία πραγματοποιείται και σε αυτή την περιοχή.
Πηγή: Flashnews.gr/ Ανδρέας Γερακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: