Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Στιγμές συγκίνησης στη Χιλή καθώς όλοι οι μεταλλωρύχοι ανέβηκαν στην επιφάνεια .

Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι τους βρίσκονταν έξω από το ορυχείο όπου παρέμειναν παγιδευμένοι επί δύο μήνες.
Η πίστη κίνησε βουνά στο Σαν Χοσε και έως τώρα οι πρώτοι τρεις από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους βγήκαν σώοι και αβλαβείς από το ορυχείο.
Πρώτος ήταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών και δεύτερος ο Μάριο Σεπούλβεδα. Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες κατέβηκαν στη στοά για να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την διαδικασία.
Οι οικογένειες του Φλορένσιο Άβαλος, του πρώτου διασωθέντος, και του Σεπούλβεδα ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς. Ο Άβαλος εισήχθη απευθείας σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο ορυχείο για εξετάσεις.
Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγει από το ορυχείο. "Η πίστη κίνησε βουνά", δήλωσε.
Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση.
"Σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό", είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξη τύπου στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ.
Ο Πινιέρα περιέγραψε την εμπειρία λέγοντας ότι πρόκειται για "μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. . . Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων". Ευχαρίστησε "το θεό" και τους διασώστες για την επιχείρηση, η οποία είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει ποτέ, και δήλωσε πως όταν βγήκε ο πρώτος εργαζόμενος "νοιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι".
Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο.
Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.
Βγήκε στην επιφάνεια και ο τελευταίος από τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί στο ορυχείο χαλκού και χρυσού Σαν Χοσέ στην έρημο Ατακάμα με την ειδική κάψουλα που σχεδίασε το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, σηματοδοτώντας το αίσιο τέλος του δράματος που έγινε δεκτό με εκκωφαντικές ζητωκραυγές.
Ο 54χρονος Λουίς Ουρσούα, ο άνθρωπος που καθοδηγούσε τους εργαζόμενους στην διάρκεια της παραμονής τους σε μια στοά σε βάθος μεγαλύτερο των 600 μέτρων, ήταν αυτός που βγήκε τελευταίος.Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες με τη χρήση της ειδικής κάψουλας Φοίνιξ, που κινούνταν με συρματόσχοινα και είχε ροδάκια στα πλάγια για να απορροφούνται οι κραδασμοί, για να διασωθούν οι μεταλλωρύχοι, που υποδέχθηκαν οι οικογένειές τους.
Tην επιχείρηση διάσωσης των χιλιανών μεταλλωρύχων παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη ήταν άνευ προηγουμένου.
Η επιχείρηση διάσωσης μεταδόθηκε απευθείας από τα δίκτυα CNN, Sky News στη Βρετανία, iTele και BMF στη Γαλλία, Euronews στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά δίκτυα.
Στον ισπανόφωνο κόσμο το θέμα της διάσωσης των μεταλλωρύχων κυριάρχησε σε όλα τα δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και από ιστοσελίδες.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας και η κινεζική τηλεόραση μετέδωσαν επίσης απευθείας από το ορυχείο Σαν Χοσέ, καθώς και οι διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης Sohu και Sina.Σε ολόκληρη τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ η είδηση της έναρξης της επιχείρησης διάσωσης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.
Στην Αυστραλία, τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν απευθείας το γεγονός.
Στο Κατάρ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα διαθέτει απεσταλμένο στο ορυχείο της Χιλής που μεταδίδει τις εξελίξεις μέσω του Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: