Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Νατοϊκό πλήγμα κατά αμάχων στο Αφγανιστάν

ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
Τον θάνατο «αρκετών αμάχων» ως
αποτέλεσμα χθεσινού βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, μία μόλις ημέρα μετά την κοινοποίηση από τον επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, των νέων κανόνων εμπλοκής με στόχο τον περιορισμό των θανάτων αμάχων.
Τη διενέργεια επείγουσας έρευνας διέταξε χθες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, 26 άμαχοι κάτοικοι της επαρχίας βρήκαν τον θάνατο σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ. «Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων συμμαχικών δυνάμεων στο χωριό Νακρχάιλ, το πυροβολικό του ΝΑΤΟ έπληξε όχημα και σκότωσε 12 πολίτες. Σε άλλο περιστατικό, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και πολλοί άμαχοι», είπε χθες ο έπαρχος της περιοχής Χογκιανί της επαρχίας Νανγκαρχάρ, Μοχάμεντ Χασάν.«Ο πρόεδρος Καρζάι, που βρίσκεται σήμερα σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του όταν πληροφορήθηκε για τους νέους θανάτους αμάχων», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η προεδρία της χώρας.
Η απόφαση του προέδρου Καρζάι να διατάξει τη διενέργεια έρευνας ακολουθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ προέδρου και επικεφαλής του ΝΑΤΟ στις 23 Ιουλίου για περιστατικό στην επαρχία Χελμάντ, όπου αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σκότωσαν 39 πολίτες ως συνέπεια εσφαλμένων ή εσκεμμένα παραπλανητικών πληροφοριών. Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα καταβάλει το χρηματικό ποσόν των 5.000 δολαρίων σε κάθε οικογένεια θύματος περσινού ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού.Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στο Βερολίνο δήλωσε χθες ότι ανεξάρτητος τοπικός διαπραγματευτής κατέγραψε τις 91 οικογένειες Αφγανών που σκοτώθηκαν και 11 μέλη των οποίων τραυματίστηκαν στην περσινή επίθεση εναντίον βυτιοφόρου καυσίμων από γερμανικά αεροσκάφη στην πόλη Κουντούζ, με 142 θύματα. Το συνολικό κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους αναμένεται να φθάσει τις 500.000 δολάρια.
Πηγή http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: