Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Meroe (Σουδάν), η γη των ''μαύρων Φαραώ''


Όλες οι φωτογραφίες είναι υψηλής ανάλυσης..

Η Μερόη είναι μια τεράστια όσο και απομονωμένη αρχαιολογική θέση, 200 χλμ. ΒΑ του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν. Εκατό περίπου πυραμιδοειδή κτίσματα με οξυγώνιες κορυφές, μοιρασμένα σε τρείς ομάδες-νεκροπόλεις, παραμένουν μάρτυρας της ακμής στον έρημο αυτόν χώρο της τελευταίας πρωτεύουσας του Κους (Kush), ενός κραταιού αρχαίου βασιλείου που άκμασε γύρω από τη συμβολή του Γαλάζιου και του Λευκού Νείλου με τον παραπόταμο Atbara.
Η παντελής απουσία επισκεπτών-τουριστών από το χώρο της Μερόης δείχνει την εξαίρεση της περιοχής από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και λόγο του εμφυλίου που είχαν αλλά και συστήνει το πόσο ενδιαφέρουσα όσο και πρόσφορη είναι η θέση για συστηματική αρχαιολογική έρευνα!
Πρόκειται για μία μόνο από τις πολυάριθμες θέσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό του Κους, έναν πολιτισμό από τους αρχαιότερους του Νείλου και ταυτόχρονα μια σύγχρονη πρόκληση της αρχαιολογίας. Και αν με τη λέξη Νείλος έρχεται αναπόφευκτα στο μυαλό η Αίγυπτος, πρέπει να ειπωθεί ότι οι Κουσίτες ή Νούβιοι όπως είναι γνωστοί, αναπτύχθηκαν παράλληλα με τους Αιγυπτίους, με τους οποίους και διατηρούσαν μια σχέση αγάπης-μίσους.
Αν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική Meroe αλλά δεν θέλετε να ταξιδέψετε εκεί, να επισκεφτείτε την Πυραμίδα του Cestius στη Ρ
ώμη - οι Ρωμαίοι αντιγράφουν την Nubian αρχιτεκτονική.
Χιλιάδες φωτογραφίες των μνημείων υψηλής ανάλυσης εδώ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: