Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στο Ευρωκοινοβούλιο η πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας

TA ΕΔΩΣΑ 11 ΕΚΑΤ. ΚΑΙ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΆΞΙΖΑΝ 408 ΕΚΑΤ.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την TVX Hellas στο Ελληνικό Δημόσιο και από εκεί στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε το 2003 αντί 11 εκατ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο τα μεταβίβασε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Αλλά έξι μήνες αργότερα, η αγοραία αξί των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 φορές παραπάνω, ενώ η μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία πραγματοποιήθηκε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ερευνήσει το ζήτημα και φαίνεται να έχει καταλήξει στο ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση καθώς και στο ότι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας και μάλιστα χωρίς δημόσιο διαγωνισμό αλλά και χωρίς την εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή πριν από την πώληση, συνιστά σοβαρή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι πρόκειται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να πληροφορηθούν σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία προσφυγής. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει κατά το παρελθόν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας να της εξηγήσει:
-Γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την TVX Hellas στο ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. ευρώ;
-Γιατί το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα τα πούληση μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ.
-Γιατί η τιμή πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός έγινε αντί τιμήματος 11 εκατ. ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 (!) φορές παραπάνω.
-Γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις.
-Γιατί κατά τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλεπόταν απαλλαγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οποιουδήποτε άλλου φόρου.
-Ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
Πηγή http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: