Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Αναζητούν τάφους αγνοουμένων.

Εργασίες εκταφών σε 269 σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας των πέντε κυπρίων αιχμαλώτων από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, το καλοκαίρι του 1974.
Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), στην οποία μετέχουν ένας Ελληνοκύπριος, μία Τουρκοκύπρια και ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, έχει εντείνει τις εργασίες της και ως τις 27 Ιουλίου 2009 έχουν ταυτοποιηθεί 163 λείψανα, από τα οποία τα ... 119 ανήκουν σε ελληνοκύπριους και τα 44 σε τουρκοκύπριους αγνοουμένους. Οι εργασίες της ΔΕΑ είχαν αρχίσει από το 2005, αλλά συνεχίζονταν με αργό ρυθμό. Τελευταίως τα πράγματα άλλαξαν και μόνον στο πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ταυτοποιήσεις και οι επιστροφές λειψάνων στους συγγενείς αγνοουμένων έφθασαν, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης», τις 50.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΔΕΑ, θα απαιτηθούν ακόμα τρία ή τέσσερα χρόνια για να γίνουν οι εκταφές σε όλα τα σημεία για τα οποία υπάρχει πληροφόρηση για ταφή ατόμων ή για ομαδικούς τάφους.
Οι εργασίες της ΔΕΑ για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μπορεί να έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, οι δυσκολίες όμως συνεχίζονται. Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας είναι το γεγονός ότι η ΔΕΑ έχει διενεργήσει ως σήμερα εργασίες σε συνολικά 269 σημεία. Από αυτά, μόλις τα 111 αποδείχθηκαν (με την ανεύρεση λειψάνων) σε πραγματικά σημεία ταφής, ενώ στα υπόλοιπα 158 σημεία δεν βρέθηκε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: