Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019
Οι Γάλλοι διαδηλώνουν με το σύνθημα: «Εμείς δεν είμαστε Έλληνες να κοιμόμαστε!»
ΜΕΤΑ ΤΟ «ΣΣΣΣΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ» ΠΡΙΝ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΜΕΜΦΟΝΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΣΗ
Με το σύνθημα «δεν είμαστε Έλληνες να κοιμόμαστε» έχουν βγει και σήμερα στους δρόμους οι Γάλλοι για να διαμαρτυρηθούν για τις εργασιακές αλλαγές που προωθεί ο Γάλλος πρέοδρος Φ.Ολάντ οι οποίες θα επαναφέρουν τον εργασιακό «Μεσαίωνα» όπως ήταν τον καιρό της Φεουδαρχίας.
Κατά εκατοντάδες χιλιάδες,απ’άκρη σ’άκρη της Γαλλικής επικράτειας και ιδίως στις μεγάλες πόλεις,οι πολίτες της χώρας διαδηλώνουν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και τις αλλαγές στα εργασιακά που προωθούν οι Βρυξέλλες.
Οι Γάλλοι πολίτες μάχονται εδώ και ενάμιση μήνα στους δρόμους με τεράστιες συγκεντρώσεις.
Ένα από τα πολλά συνθήματα που έχουν οι Γάλλοι είναι ότι “δεν είμαστε Έλληνες να κοιμόμαστε” προσπαθώντας να κάνουν και άλλους λαούς της Ευρώπης να ξεσηκωθούν και να βγουν στους δρόμους.
Δεν είναι πάντως ο πρώτος λαός που μέμφεται τον ελληνικό για την παθητική του στάση όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων.
Πριν από έξι χρόνια ένα πανό των Indignados στη Μαδρίτη έγραφε «Σσσσσ, οι Έλληνες κοιμούνται» και ήταν αρκετό για την έκρηξη των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος.
Αυτή τη φορά το μήνυμα έρχεται από τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι ότι συμβεί στην Γαλλία θα συμβεί και εδώ. Συνεπώς αφορά άπαντες.
Από το 2000, το όριο στα ωράρια εργασίας στη Γαλλία βρίσκεται στις 35 ώρες την εβδομάδα. Εάν οι εργαζόμενοι χρειαστεί να ξεπεράσουν αυτό το ωράριο, τότε θα πληρωθούν υπερωρίες.
Πρόκειται ίσως για το χαμηλότερο όριο στην Ευρώπη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα μας το όριο βρίσκεται στις 40 ώρες (για το πενταήμερο σύστημα απασχόλησης)
και στις 48 (για το εξάωρο). Ακόμα, ανάμεσα σε κάθε βάρδια, θα πρέπει να μεσολαβούν 11 ώρες ξεκούρασης, ενώ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε μια κερδοφόρα εταιρεία ή επιχείριση που απέλυσε εργαζομένους της. Αυτό, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση και τους υπέρμαχους του νομοσχεδίου, αυξάνει την ανεργία, καθώς παρεμποδίζονται οι προσλήψεις.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το BBC, οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 37,5 ώρες την εβδομάδα -σύμφωνα με στοιχεία του 2014-, τη στιγμή που στη Γερμανία, όπου το όριο στα ωράρια εργασίας βρίσκεται στις 40 ώρες την εβδομάδα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται 35,3 ώρες την εβδομάδα.
Μπορεί οι Γάλλοι να πληρώνονται υπερωρίες για τις παραπάνω ώρες εργασίας τους, παρόλα αυτά, ο μέσος ετήσιος μισθός τους το 2014 υπολογιζόταν στα 42.848 ευρώ, τη στιγμή που στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό βρίσκεται στα 43.379 ευρώ. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι οι Γάλλοι δεν ανήκουν στους «τεμπέληδες» της Ευρώπης, όπως έχουν γράψει πολλά ξένα δημοσιεύματα και για την Ελλάδα.
Εξάλλου, η παραγωγικότητα στη Γαλλία είναι υψηλότερη από εκείνη στη Γερμανία. Η διαφορά βρίσκεται στα ποσοστά ανεργίας: 10,5% στη Γαλλία, τη στιγμή που στην ΕΕ των 28 βρίσκεται στο 8,9%. Τι αλλαγές έρχονται με το νέο νομοσχέδιο και ποιος ο λόγος εφαρμογής τους;
Η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας, καθώς, μέσω της χαλάρωσης της νομοθεσίας, οι εργοδότες θα προχωρούν ευκολότερα σε νέες προσλήψεις.
Στη Γαλλία πλέον οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους να δουλεύουν έως και 46 ώρες την εβδομάδα -σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 60- χωρίς να αμείβονται με βάση το σύστημα των υπερωριών. Ακόμα, θα είναι ακόμα ευκολότερο για τους εργοδότες να προχωρούν σε προσλήψεις ή απολύσεις.
Στην Ελλάδα πάντως όλοι ήδη ξέρουν τι γίνεται. Ο Έλληνας είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος της Ευρώπης. Απλά τώρα οι άλλοι λαοί συνειδητοποίησαν ότι τα «κόλπα» των Βρυξελλών δεν απευθύνονταν μόνο για τον γείτονα-θύμα τους που είναι η Ελλάδα αλλά και στους ίδιους. Στην ίδια «χύτρα» είμαστε
pronews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου