Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ρώσος που έσωσε τον κόσμο από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Βραβείο για την προσφορά του στην ανθρωπότητα παρέλαβε ο Στάνισλαβ Πετρόφ, πρώην Ρώσος αξιωματικός, ο οποίος, χάρη στην... ψυχραιμία του, έσωσε τον κόσμο από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Η πιο κρίσιμη... βραδιά της ζωής του, ήταν η 26η Σεπτεμβρίου του 1983, όταν ο Πετρόφ είχε υπηρεσία, σε κρίσιμη θέση που είχε να κάνει με την αντιπυραυλική προστασία της Μόσχας.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η σειρήνα άρχισε να ουρλιάζει και πέντε κόκκινα προειδοποιητικά στίγματα γέμισαν την οθόνη του υπολογιστή του! Σύμφωνα μ΄ αυτά που έβλεπε, οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης!
Το συμβάν σημειώθηκε όταν ο "Ψυχρός Πόλεμος" ήταν στη κορυφωσή του, καθώς, μόλις ένα μήνα πριν, η ΕΣΣΔ είχε καταρρίψει το κορεατικό επιβατηγό αεροσκάφος και στις ΗΠΑ και ο Ρέϊγκαν χαρακτήριζε τη Σοβιετική Ένωση ως "Αυτοκρατορία του Κακού".
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο χειριζόταν ο Πετρόφ ήταν νέο και ο αξιωματικός δεν το εμπιστευόταν. Επίσης εκτίμησε ότι ήταν απίθανο η Αμερική, η οποία είχε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, θα επέλεγε να ξεκινήσει επίθεση μόλις με πέντε. Έτσι, ο Πετρόφ ανέλαβε την ευθύνη και ενημέρωσε για "λάθος συναγερμό".

Όπως αποκαλύφθηκε τελικά, πράγματι επρόκειτο για λάθος των δορυφόρων! Ωστόσο, το... ευχαριστώ ήταν να γίνει έρευνα κατά του Πετρόφ, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποστράτευσή του, η οποία τον οδήγησε και σε νευρικό κλονισμό!
"Όταν μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι θέλουν να με βραβεύσουν ως ήρωα, δεν το πίστευα. Έκανα απλά τη δουλειά μου" είπε σε δήλωσή του.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: