Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Η έξαρση του δάγγειου πυρετού είναι πολύ σοβαρότερη από την γρίπη των χοίρων.

Ενώ ο κόσμος τρέμει για μια πιθανή πανδημία της γρίπης των χοίρων, μια πολύ πιο θανατηφόρα ασθένεια, αυτή του δάγγειου πυρετού, έχει περάσει στα ψιλά γράμματα της ειδησεογραφίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προσβληθεί στην Νότιο Αμερική και την Αυστραλία, ενώ η εξάπλωση της νόσου αποκαλείται η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών. Στην Βολιβία μόνο, εμφανίστηκαν τουλάχιστον 55.000 ύποπτα κρούσματα μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η Παραγουάη και η Αργεντινή έχουν επίσης χτυπηθεί από την νόσο, αλλά χειρότερα απ' όλες τις χώρες έχει πληγεί η Βραζιλία στην οποία έχουν προσβληθεί 150.000 άτομα.
Εν τω μεταξύ στην Αυστραλία, στην οποία υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση, πάνω από 1.000 άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ώς νοσούντες από δάγγειο πυρετό αυτό τον χρόνο. Αυτό υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί κατά την έξαρση της νόσου το 1953 και η οποία κράτησε για αρκετά χρόνια, ενώ πιστεύεται ότι νόσησαν συνολικά 15.000 άτομα. Καθώς το κλίμα γίνεται δροσερό στο νότιο ημισφαίριο, υπάρχει η ανησυχία ότι η επιδημία θα μετατοπιστεί προς το Βόριο ημισφαίριο. Μόνο τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις δάγγειου πυρετού στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με την Παναμερικανική οργάνωση υγείας. Ο Δάγγειος πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και επηρεάζει κυρίως αυτούς που ζουν σε τροπικές ζώνες. Σε αντίθεση με την ελονοσία, που κυριαρχεί σε αγροτικές περιοχές, ο δάγγειος πυρετός ευδοκιμεί σε αστικές περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 γνωστά είδη του ιού. Άν ένα άτομο αναρρώσει από ένα είδος, αποκτά ανοσία μόνο σε αυτό το είδος και στην πραγματικότητα, το να κολλήσει κάποιος μια μορφή δάγγειου πυρετού, αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσει και τα υπόλοιπα.
Πηγή http://www.psaxtiria.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: