Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Παγωμάρα στο Λευκό Οίκο -Οι πρώτες δηλώσεις Ομπάμα-Τραμπ (Βίντεο-Εικόνες)

Σε παγωμενο κλίμα έγινε η ιστορική συνάντηση Μπάρακ Ομπάμα και Ντοναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο απερχόμενος συνομίλησαν επί 90 λεπτά, έκαναν τις πρώτες δηλώσεις και την πρώτη χειραψία.
Η συνάντηση στο Οβάλ γραφείο είχε διάρκεια 90 λεπτά, με τους δύο άνδρες να μιλούν ν τόσο για εσωτερικά, όσο και για εξωτερικά ζητήματα. Παράλληλα, όπως τόνισε, ο Τραμπ δέχτηκε να συνεργαστεί με το επιτελείο του Ομπάμα, ώστε η μετάβαση εξουσίας να είναι ομαλή.
Ωστόσο το κλίμα ήταν «παγωμένο» μεταξύ του νέου και του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Σφιγμένα χαμόγελα και χειραψία μπροστά στις κάμερες, ενώ δεν δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ομπάμα ακύρωσαν -σύμφωνα με Wall Street Journal - ακύρωσαν την καθιερωμένη φωτογραφία των δύο ανδρών με τις συζύγους τους, Μισέλ Ομπάμα και Μελάνια Τραμπ.   

Ολος ο διάλογος
«Μιλήσαμε για μερικά από τα οργανωτικά ζητήματα σε σχέση με το Λευκό Οίκο. Μιλήσαμε για εξωτερική πολιτική. Μιλήσαμε για εσωτερική πολιτική. Η ‘’νούμερο 1’’ προτεραιότητά μου είναι να προσπαθήσω να διευκολύνω τη μετάβαση (εξουσίας) που εξασφαλίζει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι επιτυχημένος, και βρήκα ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον που επέδειξε να εργαστεί με την ομάδα μου γα πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή η μεγάλη χώρα», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής προτίμησης να έρθουμε πιο κοντά, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» τόνισε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχετε στο έργο σας, αν επιτύχετε εσείς θα επιτύχουμε και εμείς», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Απαντώντας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αυτή η συνάντηση θα διαρκούσε για περίπου 10 ή 15 λεπτά και γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Δεν είχαμε ξανασυναντηθεί ποτέ… Τρέφω μεγάλο σεβασμό (για τον Ομπάμα) – η συνάντηση διήρκεσε για σχεδόν 1,5 ώρα, και θα μπορούσε, όσο με αφορά, να διαρκέσει πολύ περισσότερο».
«Συζητήσαμε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, κάποιες θαυμάσιες και κάποιες δυσκολίες… Προσβλέπω ιδιαίτερα σε συνεργασία με τον πρόεδρο στο μέλλον, και στη συμβουλή του», σημείωσε ο 70χρονος νέος πρόεδρος.
Η πρώτη φωτογραφία Ομπάμα - Τραμπ από τον Λευκό Οίκο
Η χειραψία των δύο ανδρών
Φωτογραφίες: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
Η ιστορική συνάντηση
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις... Το επιτελείο του Ομπάμα παρακολουθεί τον νέο πλανητάρχη στον Λευκό Οίκο
Στο Καπιτώλιο
Στη συνέχεια, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος συνοδευόμενος πάντα από την σύζυγό του Μελάνια Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Βουλής των αντιπροσώπων Πωλ Ράιαν στο Καπιτώλιο.
Φωτογραφίες: AP Photo/Alex Brandon
Μπήκε... κρυφά στο Λευκό Οίκο
Ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ έφθασε στην πρωτεύουσα της χώρας και έγινε δεκτός στις 18:00 ώρα Ελλάδας από τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό, στο πλαίσιο της μετάβασης της εξουσίας που θα λάβει χώρα τους επόμενους δυόμισι μήνες. Ο Τραμπ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ έφτασε στο Λευκό Οίκο με μυστικότητα και οι ρεπόρτερς ενημερώθηκαν ότι βρίσκεται ήδη στο οβαλ γραφείο, λίγο μετά τις 18:00.
Την ίδια στιγμή, Μισέλ Ομπάμα, και η μέλλουσα πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, είχαν τη δική τους συνάντηση  στην προεδρική κατοικία στον Λευκό Οίκο.
Trump has arrived says White House official. This is the press pool waiting to go into the Oval Office to see him meet Obama.
Όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις υπήρξαν και έξω από τον Λευκό Οίκο για την παρουσία Τραμπ
Θριαμβευτική υποδοχή με αψίδα θριάμβου
Δύο πυροσβεστικά οχήματα έριξαν νερό και δημιούργησαν μία αψίδα θριάμβου για να υποδεχθούν στην Ουάσινγκτον το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ.
«Το αμερικάνικο ταξίδι θα συνεχίσει και ελπίζω ο επόμενος πρόεδρος να είναι πετυχημένος, και από την πλευρά μου θα βοηθήσω σε αυτό», τόνισε χθες ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική δεν έχει ευθείες γραμμές, κάποιες φορές προχωράμε, αλλά όταν χάνουμε μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: