Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Βρέθηκε το ακέφαλο πτώμα του Ρόμπερτ Χολ – Το κεφάλι ήταν έξω από εκκλησία

Στρατιώτες των Φιλιππίνων ξέθαψαν το Σάββατο ένα πτώμα που πιστεύουν ότι είναι του Καναδού ομήρου Ρόμπερτ Χολ, που αποκεφαλίστηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, πριν δύο εβδομάδες.
Οι τζιχαντιστές της Αμπού Σαγιάφ αποκεφάλισαν τον Ρόμπερτ Χολ επειδή δεν τους καταβλήθηκαν τα λύτρα που ζητούσαν για την απελευθέρωσή του.
Χωρικοί οδήγησαν τους στρατιώτες σε μια περιοχή στις νότιες Φιλιππίνες, κοντά στο χωριό Καμουνταγιάν στη νησιωτική επαρχία Σουλού στην πόλη Ταλιπάο, όπου οι τζιχαντιστές έθαψαν τον αποκεφαλισμένο όμηρο μετά την εκτέλεσή του στις 13 Ιουνίου.
Το κεφάλι του Χολ βρέθηκε έξω από μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού ταγματάρχης Φίλεμον Ταν.
Ο ταγματάρχης Ταν δήλωσε ότι οι πιθανότητες το ακέφαλο πτώμα να ανήκει στον Χολ είναι πολλές, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των χωρικών.
Ωστόσο, οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.
Ο Χολ ήταν ο δεύτερος Καναδός όμηρος που σκοτώθηκε από την Αμπού Σαγιάφ, μετά τον αποκεφαλισμό στις 25 Απριλίου του Τζον Ρίντσντελ.
Οι δύο Καναδοί είχαν απαχθεί μαζί με τον Νορβηγό Κγιάρταν Σέκινγκσταντ και τη Φιλιππινέζα σύντροφο του Ρόμπερτ Χολ στο τουριστικό νησί Σαμάλ, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου δρα η Αμπού Σαγιάφ.
Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, πολλοί αρχηγοί της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε ζητήσει στα μέσα Μαΐου λύτρα 600 εκατ. πέσος (11,4 εκατ. ευρώ), θέτοντας τελεσίγραφο τεσσάρων εβδομάδων.
Η απαίτηση είχε διατυπωθεί από τους ομήρους Ρόμπερτ Χολ και Κγιάρταν Σέκινγκσταντ σε βίντεο που τους έδειχνε με πορτοκαλί στολές μέσα σε ζουγκλα, περικυκλωμένους από κουκουλοφόρους και ένοπλους άνδρες.
Μετά τον αποκεφαλισμό του Τζον Ρίντσντελ, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα πληρωθούν ποτέ λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.
Η Αμπού Σαγιάφ τρομοκρατεί της νότιες Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 με επιθέσεις, απαγωγές και αποκεφαλισμούς. Έχει εξειδικευτεί σε απαγωγές για λύτρα και αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για «ιδεολογικό» κίνημα, αλλά έχει στόχο τα χρήματα.
Η Αμπού Σαγιάφ υπολογίζεται ότι διαθέτει μια δύναμη από 400 περίπου τζιχαντιστές.
Παρά τη μικρή δύναμή της και το συνεχές κυνηγητό που υφίσταται από τις φιλιππινέζικες Αρχές, η Αμπού Σαγιάφ συνεχίζει να αποτελεί μια υπολογίσιμη τρομοκρατική απειλή.

*Στο πλάνο που δημοσιεύουμε ως κεντρική φωτογραφία από το βίντεο της Αμπού Σαγιάφ, με το οποίο ζητούσε τα λύτρα, βλέπουμε αριστερά τον Ρόμπερτ Χολ και δεξιά τον Τζον Ρίντσντελ. Αμφότεροι είναι νεκροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: