Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη απήθυνε μουσουλμάνος ιερέας.Δείτε το βίντεο με τον μουσουλμάνο ιερέα να απευθύνει το λεγόμενο "adhan"- Χλιαρή αντίδραση του ΥπΕΞ.

Ο μουεζίνης απηύθυνε το παραδοσιακό κάλεσμα για την προσευχή (το adhan) για πρώτη φορά εντός του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.
Το κάλεσμα για προσευχή ήταν μια τακτική που συνέβαινε για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αλλά η διαφορά είναι πως για πρώτη φορά ο μουσουλμάνος ιερέας την απηύθυνε, όχι από τους μιναρέδες, αλλά μέσα από το κέντρο της Ορθοδοξίας.
Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου για σχεδόν 10 αιώνες μέχρι την κατασκευή του καθεδρικού Ναού της Σεβίλης το 1520. 
Μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, η εκκλησίας μετατράπηκε σε τζαμί μέχρι το 1935 όταν και έγινε Μουσείο.
Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφιά ως τόπος προσευχής κίνηση που προκάλεσε οργή στην Αθήνα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, δια εκπροσώπου του ότι "εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος".

http://apollonios.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: