Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

MA ΄ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ EUROVISION...ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΓΑΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ;;;Όταν η Ελλάδα τραγούδησε για την εισβολή η EBU απέκλεισε τα πολιτικά τραγούδια #eurovision

Tο 1976 η Ελλάδα, με το μοιρολόι της μαυροφορεμένης Μαρίζας Κωχ, Παναγία μου – Παναγία μου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τάραξε τα νερά της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι – επιλογή του Χατζιδάκι – μιλούσε για την Τουρκική εισβολή και το δράμα του Κυπριακού λαού.
Οι διοργανωτές απέτρεψαν την τραγουδίστρια να βγει να τραγουδήσει το κομμάτι ή αν το έκανε, να υπόγραφε πρώτα ένα χαρτί που θα’ λεγε ότι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη, αφού κυκλοφορούσε η φήμη ότι Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής θα στόχευε την Κωχ την ώρα της εμφάνισής της.
Στην Τουρκική τηλεόραση, τη στιγμή του Ελληνικού τραγουδιού, διακόπηκε η μετάδοση.
Η EBU, τιμώρησε την στάση της Τουρκίας τότε, απαγορεύοντας της τη συμμετοχή έως το 1979, όπου και επέστρεψε, ενώ παράλληλα έθεσε όρο να μην επιτρέπονται πολιτικά τραγούδια στο διαγωνισμό.

40 χρόνια μετά, η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον διαγωνισμό για να «ξεπλείνει» τους νεοναζί της Ουκρανίας. Επιλέχθηκε τραγούδι ενάντια στην ΕΣΣΔ, αφιερωμένο σε συνεργάτες του Χίτλερ με την ανοχή της EBU.
https://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: