Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Φόβος των κατοίκων, εκπέμπουν SOS...Πολλά χρήματα έχουν οι πρόσφυγες, αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσουν και θα υπάρξει πρόβλημα.

Μαρτυρία από την Ειδομένη: Είναι πάνω από 25.000 οι πρόσφυγες στον Δήμο - Ανθεί το παραεμπόριο...
Η κατάσταση στην Ειδομένη τους τελευταίους μήνες είναι απελπιστική για πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους.
Χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς και σε συνθήκες πολύ δύσκολες,
ενώ και ο καιρός πολλές φορές κάνει την ατμόσφαιρα εξαιρετικά άσχημη για τους ανθρώπους που ζουν σε σκηνές. Η κατάσταση φτάνει πολλές φορές στα όρια της εξαθλίωσης.
Οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν ζήσει την κατάσταση και έχουν εικόνα από την Ειδομένη είναι χαρακτηριστικές για ότι συμβαίνει εκεί.
«Πέρασα από τον Δήμο Παιονίας πρόσφατα, η μητέρα μου ζει σε ένα χωριό και πήγα να την δω. 
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην περιοχή. Μπορεί να είναι περίπου 11.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, αλλά στο Πολύκαστρο είναι ακόμη 2.000, στη Νέα Καβάλα ακόμη 5.000 και πάρα πολύς κόσμος δεξιά και αριστερά σε διάφορα μέρη του Δήμου. 
Υπολογίζω ότι στον Δήμο Παιονίας βρίσκονται περίπου 25.000 πρόσφυγες την ώρα που συνολικά ο πληθυσμός είναι περίπου 30.000 πολίτες. 
Μένουν ακόμη και σε ξενοδοχεία της περιοχής οι πρόσφυγες, ακόμη και σε σπίτια που νοικιάζουν κάτοικοι του χωριού» είπε στο iefimerida άνθρωπος που πέρασε πρόσφατα από την περιοχή και περιγράφει γλαφυρά την δύσκολη κατάσταση αναφέροντας «Στο χωριό Πηγή που μένει η μητέρα μου είναι μόλις 60 κάτοικοι, υπάρχουν πολλά τέτοια χωριά μικρά. 
Δεν υπάρχει μία πόλη μεγάλη στην περιοχή.
Στην Ειδομένη είναι μόλις 150 οι κάτοικοι Οι υποδομές είναι μικρές για να υπάρξει διαχείριση σε μια τέτοια κατάσταση. 
Είναι αγροτικά χωριά και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών μένουν στη Θεσσαλονίκη και πάνε εκεί μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Τώρα δηλαδή αυτά τα σπίτια είναι κλειστά».
Επίσης, σχολιάζει και το οικονομικό σκέλος της διαμονής των προσφύγων στην περιοχή και πόσο κρίσιμη μπορεί να γίνει η κατάσταση το επόμενο διάστημα όταν τα χρήματα των προσφύγων τελειώσουν.
«Η διακίνηση χρημάτων είναι μεγάλη για την περιοχή. 
Τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν πολύ καθημερινά, οι φούρνοι, τα καφέ, τα ξενοδοχεία, υπάρχει μεγάλη κίνηση που βοηθά την περιοχή. Οταν φτάνει στους καταυλισμούς είδηση ότι τα σύνορα ανοίγουν, πάνε πολλά ταξί στην περιοχή και δουλεύουν συνεχώς. 
Πάνε κόσμο προς τα σύνορα με την ελπίδα ότι αυτά είναι ανοιχτά και θα περάσουν. 
Πολλά χρήματα έχουν οι πρόσφυγες, αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσουν και θα υπάρξει πρόβλημα. 
Υπάρχει μεγάλο παραεμπόριο στην περιοχή, μαύρο χρήμα διακινείται και υπάρχει ακόμη και σωματοεμπορία σε κάποιες περιπτώσεις» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: