Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Εξέγερση στην Ειδομένη - Απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή - Οι Γεζίντι ορμούν προς τα Σκόπια...Λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν συνεχώς το 24ωρο πρόσφυγες στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από το απόγευμα της Κυριακής.

του Γιάννη Πετρίδη
Καζάνι που βράζει είναι αυτή την στιγμή η Ειδομένη με τους Σύρους πρόσφυγες να έχουν... αποκλείσει με τα σώματά τους την σιδηροδρομική γραμμή και να φωνάζουν "ανοίξτε τα σύνορα ή αλλιώς πεθαίνουμε εδώ" και δίπλα τους να απειλούν να σπάσουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στα Σκόπια περίπου 1000 της κουρδικής φυλής των Γεζίντι οι οποίοι σφάχθηκαν από το ISIS στο βόρειο Ιράκ καθώς οι ισλαμιστές θεωρούν την θρησκεία τους "δαιμονική".
Η εξέγερση των εγκλωβισμένων προσφύγων είναι ανεξέλεγκτη, αφού μέσα στα στρατόπεδα επικρατούν χαοτικές καταστάσεις και κανένας από τις δυνάμεις ασφαλείας δεν τολμά να εισχωρήσει μέσα σε αυτά.
Η προφυγούπολη της Ειδομένης μετά ήδη 18.000 ανθρώπους και μετά τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια. Και φυσικά έρχονται κι άλλοι: Στις 7:30 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο "Αριάδνη" με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη (322 άνθρωποι) και Χίο (260 άνθρωποι). Από αυτούς, οι 200 μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

Παράλληλα στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10:20 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.
Οπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου. Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται, βάσει και της τελευταίας καταμέτρησης από το λιμενικό, περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: