Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Οι «αντάρτες» που εκπαίδευσαν ΗΠΑ και Τουρκία εντάχθηκαν στην Αλ Κάιντα

Σε παγκόσμιο σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται η αποκάλυψη της βρετανικής Telegraph ότι οι «μετριοπαθείς» Σύροι αντάρτες που εκπαίδευσαν ΗΠΑ και Τουρκία, σε τουρκικό έδαφος, μόλις εισήλθαν στη Συρία εντάχθηκαν με όλο τον ολοκαίνουργιο αμερικανικό οπλισμό τους στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Το 2014 και ενώ το Ισλαμικό Κράτος πολιορκούσε την Κομπάνι, οι ΗΠΑ «έπεισαν» την Τουρκία να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 5.400 Σύρων μετριοπαθών ανταρτών για να πολεμήσουν ενάντια στους τζιχαντιστές. Η Τουρκία «δέχτηκε», μετά από πολύ κόπο, και κάποια στιγμή -τον Μάιο του 2015- ξεκίνησε η εκπαίδευση των «μετριοπαθών» και «δημοκρατικών» Σύρων.
Από την αρχή φαινόταν ότι το πρόγραμμα ήταν αποτυχία. Αντί για 5.400 Σύρους αντάρτες, όπως προβλεπόταν, δεν ανταποκρίθηκαν παραπάνω από 60 στην πρώτη σειρά και 75 στη δεύτερη. Η εκπαίδευση αυτών στοίχισε 500 εκ. δολάρια και στις ΗΠΑ έχει γίνει μεγάλη φασαρία για το που και πώς διοχετεύθηκαν αυτά τα χρήματα. Ωστόσο, αυτό το «άρωμα» οικονομικού σκανδάλου ας το λύσουν μόνοι τους. Εμείς ας επιστρέψουμε στο στρατιωτικό φιάσκο.
Όπως γράφει η Telegraph, λοιπόν, η δεύτερη σειρά των 75 «μετριοπαθών» Σύρων ανταρτών, που ονομάστηκαν «Μεραρχία 30» (ενώ αριθμητικά ούτε λόχος δεν ήταν), μόλις εισήλθαν στη Συρία με τον πανάκριβο αμερικανικό οπλισμό και εξοπλισμό τους πήγαν και εντάχθηκαν υπερήφανοι στην Αλ Κάιντα, με όλα τα όπλα τους φυσικά.
Με επίσημη δήλωση στο Twitter ενός τζιχαντιστή της Αλ Κάιντα, που ονομάζεται Αμπού Φαχντ Αλ Τουνίσι (Abu Fahd Al Tunisi), η Αλ Κάιντα πανηγυρίζει που κορόιδεψε τις ΗΠΑ:
«Ένα δυνατό χαστούκι για την Αμερική… Η νέα ένοπλη ομάδα από τη Μεραρχία 30 που εισήλθε στη Συρία εχθές παρέδωσε όλο τον οπλισμό της στην Αλ Νούσρα αφού τους δόθηκε εγγύηση για ασφαλές πέρασμα».
«Παρέδωσαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και μεσαίου οπλισμού και έναν αριθμό οχημάτων».

Ποιο αποκαλυπτικός είναι ο Αμπού Κατάμπ Αλ Μαγκντίσι (Abu Khattab al Maqdisi), ο οποίος επίσης δηλώνει μέλος της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα. Αυτός μας διαφώτισε, γράφοντας ότι ο Ανάς Ιμπραήμ Ομπέιντ (Anas Ibrahim Obaid), ο διοικητής των «ανταρτών» που εκπαίδευσαν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, εξήγησε στην ηγεσία της Αλ Νούσρα ότι ξεγέλασε τις ΗΠΑ, ότι δήθεν ήθελαν να εκπαιδευτούν για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, ενώ στην πραγματικότητα από την αρχή ο στόχος τους ήταν να πάρουν τον αμερικανικό οπλισμό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 75 συνολικά «αντάρτες» εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ και την Τουρκία εισήλθαν στη Συρία με 12 οχήματα 4×4 εξοπλισμένα με πολυβόλα.
Είναι οι «κύριοι» που εντάχθηκαν στην Αλ Κάιντα. Οι εν λόγω είναι, όπως προαναφέραμε, η δεύτερη φουρνιά εκπαίδευσης. Είχε προηγηθεί μια ακόμα ομάδα 60 «ανταρτών», που είχαν «αποφοιτήσει» από την ίδια εκπαίδευση, οι οποίοι επίσης μόλις μπήκαν στη Συρία «χάθηκαν». Αργότερα μαθεύτηκε ότι είχαν αιχμαλωτιστεί από την Αλ Νούσρα, ενώ μόνο 4 ή 5 γλίτωσαν οι οποίοι κάπου πολεμούν, αδιευκρίνιστο που ακριβώς.
Αν και έχει ξεσπάσει μεγάλο σούσουρο στην Αμερική από όλη αυτή την ιστορία, ακόμα δεν έχει ελεγχθεί ο ρόλος της Τουρκίας. Λέτε η Τουρκία να μην γνώριζε ποιους εκπαίδευαν οι ΗΠΑ;
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: