Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ECONOMIST: Η Ελλάδα μεγαλύτερος κίνδυνος και από τον ΙSIS για τον πλανήτη- Παραμένει η βόμβα του Grexit

Στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους – μεταξύ αυτών και ο ISIS – που απειλούν αυτή την στιγμή την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται η Ελλάδα, σε έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU). Με βαθμολογία 20 και ανώτερο τον βαθμό 25, η Ελλάδα ανάμεσα στους συνολικά πέντε κινδύνους, αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για το 2016 κυρίως λόγω της δυσκολίας του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει την νέα σκληρή συμφωνία, ενώ όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο κίνδυνος Grexit συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα απειλεί με διάλυση ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Μεταξύ των υπόλοιπων κινδύνων βρίσκεται η Κίνα, η κατάσταση στην Ουκρανία, οι αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής και ο ISIS.
«[Εμείς] θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υψηλή μια τέτοια πιθανότητα για το 2016, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή των σκληρών όρων που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία. Εάν το Grexit οδηγήσει και άλλες χώρες στο να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, αυτό θα ήταν εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό για την παγκόσμια οικονομία… Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα υποστεί τεράστιες ζημίες, και η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ο δεύτερος σημαντικός κίνδυνος έρχεται από την Κίνα αφού η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων αλλά και των επενδύσεων σηματοδοτούν την επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς. Με βαθμό κινδύνου 20 η ανησυχία γύρω από την κινεζική οικονομία εντείνεται.
«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη εξάρτηση των κατασκευαστικών εταιριών από τη Δύση και τις λιανικές πωλήσεις, με τη ζήτηση που υπάρχει στις αναπτυσσόμενες χώρες, η παρατεταμένη επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα έχει σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ – πολύ περισσότερο από ό, τι θα συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες» αναφέρει η έκθεση της EIU.
Τρίτος κίνδυνος είναι η κλιμάκωση της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με βαθμό επικινδυνότητας 16, η EIU επισημαίνει ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμπορικά αντίποινα, «οι αποδυναμωμένοι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα συνεχίσουν να βλάπτουν την ρωσική οικονομία άσχημα και επίσης να συμβάλουν στην μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».
Ως τέταρτος σημαντικότερος κίνδυνος στην λίστα της EIU βρίσκονται οι παγκόσμιες αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής που οδηγούν με τη σειρά τους σε ακραία αστάθεια των νομισμάτων. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, και οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις μετέπειτα εξελίξεις.
Ο πέμπτος και τελευταίος κίνδυνος, θεωρείται η άνοδος του ISIS, με βαθμό επικινδυνότητας 12.
«Σε περίπτωση που η οργάνωση κλιμακώσει τις επιθέσεις της και τα αντίποινα τότε αναμφίβολα θα πληγεί σημαντικά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, η οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να απειλήσουν το πενταετές bull market των αμερικανικών και ευρωπαικών μετοχών» αναφέρει η έκθεση.
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: