Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ανάδυση από την άβυσσο Καρχαρίας ζωντανό απολίθωμα εμφανίζεται σε σπάνιο φιλμ...

Ο πτυχωτός καρχαρίας είχε θεωρηθεί κάποτε εξαφανισμένο είδος
Ένας σπάνιος και πρωτόγονος καρχαρίας, o οποίος ζει σε βάθος άνω των 600 μέτρων και έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές ζωντανός, βιντεοσκοπήθηκε από Ιάπωνες ερευνητές που ειδοποιήθηκαν για την εμφάνιση του πλάσματος από έναν έκπληκτο ψαρά.

Το προσωπικό του Θαλάσσιου Πάρκου Αγουασίμα, στην περιοχή Σιζουόκα νότια του Τόκιο, ενημερώθηκαν την Κυριακή από τον ψαρά ότι είχε εντοπίσει κοντά στην επιφάνεια ένα παράξενο πλάσμα σαν χέλι με αιχμηρά δόντια να προεξέχουν από το πλατύ στόμα του.
Δεν επρόκειτο για χέλι, αλλά για τον σπάνιο πτυχωτό καρχαρία (Chlamydoselachus anguineus), ο οποίος ήταν παλαιότερα γνωστός μόνο από απολιθώματα και είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο είδος μέχρι την επανεμφάνισή του τον 19ο αιώνα.
Ο καρχαρίας, που μεταφέρθηκε σε δεξαμενή με θαλασσινό νερό για μελέτη, ήταν θηλυκός, είχε μήκος 1,6 μέτρα και βάρος 7,5 κιλά. 
Πέθανε για άγνωστο λόγο λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του.Οι πτυχωτοί καρχαρίες «ζουν σε βάθος από 600 έως 1.000 μέτρα, πολύ βαθύτερα από ό,τι μπορούν να κατέβουν οι άνθρωποι» δήλωσε στο Reuters υπεύθυνος του πάρκου. 
«Πιστεύουμε ότι είχε ανέβει κοντά στην επιφάνεια επειδή ήταν άρρωστος, αλλιώς πρέπει να είχε εξασθενίσει επειδή βρισκόταν στα ρηχά».
http://www.aquazone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: