Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ανέλκυσαν χάλκινο δόρυ με σαυρωτήρα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Αναχωρεί η διεθνής αποστολή με το ρομποτικό σκάφανδρο...(φωτογραφίες-βίντεο)

Τα νέα ευρήματα που ήρθαν στο «φως» μετά τη νέα αποστολή στο βυθό των Αντικυθήρων μαρτυρούν ότι το ναυάγιο δεν έχει αποκαλύψει τα μυστικά του. 
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η  έρευνα της  Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενης από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τις δυσχέρειες από τους έντονους βόρειους ανέμους, στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων. 
Τα νέα ευρήματα από το ναυάγιο Η ερευνητική ομάδα εντόπισε ανέλκυσε: Ενα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. 

Ενα χάλκινο δακτύλιο, προσαρμοσμένο σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. 

Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: