Εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου βρήκαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο, απάρτια κινεζικής κατασκευής σε υποσυστήματα των αμερικανικών βομβαρδιστικών B – 1B της εταιρείας Boeing καθώς και σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin, ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας...
Το γραφείο ειδικών τεχνικών έλεγχων του Πενταγώνου, διαπίστωσε μετά από ενδελεχή έρευνα, ότι η αιτία της «διείσδυσης» κινεζικών εξαρτημάτων σε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, ήταν ο μη «κατάλληλος» τεχνικός έλεγχος προέλευσης των αμερικανικών εταιρειών που κατασκεύαζαν μέρος των υποσυστημάτων των αεροσκαφών αυτών.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλεσε το συγκεκριμένο περιστατικό ως «προχειρότητα» και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη εγρήγορση στην αλυσίδα εφοδιασμού των εταιρειών αυτών.
Οι αξιωματούχοι των εταιρειών, Lockheed, Northrop, Boeing και Raytheon αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό το οποίο θεωρείται πολύ σοβαρό για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ και την αμερικανική κυβέρνηση. Το πρακτορείο Reuters δεν αποκλείει το γεγονός το Πεντάγωνο να ζητήσει αποζημίωση από τις εν λόγω εταιρείες.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα κινεζικά εξαρτήματα τιτανίου για τα πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιηθούν για τα αντιαεροπορικά κατευθυνόμενα βλήματα της οικογένειας Standard «Missile–3», που κατασκευάζονται από κοινού από ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Η Νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει ρητώς, στην κατασκευή των gunsmiths να χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από την Κίνα ή άλλες χώρες, λόγω του φόβου ότι η εξάρτηση από τους ξένους προμηθευτές, μπορεί να δημιουργήσει «προβλήματα», καθιστώντας «ευάλωτα» αμερικανικά οπλικά συστήματα σε μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ στο Reuters.
Τον Ιανουάριο 2014, αναφέρθηκε ότι οι μαγνήτες που χρησιμοποιήθηκαν σε υποσυστήματα του μαχητικού 5ης γενεάς F-35 ήταν κινεζικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.
Το 2012 και το 2013, το Πεντάγωνο έχει εγκρίνει τη χρήση των κινεζικών εξαρτημάτων για την παραγωγή απαρτίων του προγράμματος F–35, ύψους $ 392 δισεκατομμυρίων, ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους, για την διενέργεια βιομηχανικής κατασκοπίας εκ μέρους της Κίνας κατά των στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφα του Πενταγώνου, ο επικεφαλής των αμυντικών προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Frank Kendall, επέτρεψε σε δύο αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν με απάρτια το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F–35, (την Northrop Grumman Corp και την Honeywell International Inc), την χρήση μαγνητών κινεζικής κατασκευής για την κατασκευή εξαρτημάτων ραντάρ, σασί και άλλων στοιχείων της δομής του αεροσκάφους.
Χωρίς την έγκριση αυτή, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλες κυρώσεις περί παραβίασης του ομοσπονδιακού νόμου και θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη καθυστέρηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του F- 35.
Οι κινεζικοί μαγνήτες κοστίζουν $ 2 ανά μονάδα και χρησιμοποιήθηκαν με άδεια από τον Kendall σε 115 προ-παραγωγής μαχητικά αεροσκάφη F-35, η παράδοση των οποίων, θα ολοκληρωνόταν έως τον Μάιο του 2014. Οι αμερικανοί επιθεωρητές σημείωσαν ότι παρόμοιοι μαγνήτες παράγονται και από αμερικανικές εταιρείες.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος Kendall αιτιολόγησε την απόφαση του αυτή, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω αποκλίσεις από το νόμο είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της έγκαιρης ανάπτυξης και παράδοσης του σύγχρονου αμερικανικού μαχητικού F-35.
Σύμφωνα με τον Frank Kenlona, πρώην υπεύθυνο των συμβάσεων και ελέγχου των εξοπλισμών του Πενταγώνου και τώρα καθηγητή σε μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, η κατάσταση είναι «σοβαρή» και «ασυνήθιστη», διότι η απαγόρευση των κινεζικών προϊόντων σε αμυντικά προϊόντα που προορίζονται για ευαίσθητα υποσυστήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ουσία δεν έχει «ακυρωθεί».
Σχόλιο: Πρόκειται για περίπτωση «εγκληματικής αμέλειας» αμερικανικών εταιρειών σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι οποίες όμως κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Στο βωμό του χαμηλού κόστους και της έγκαιρης παράδοσης, εταιρείες κολοσσοί σκέπτονται με μυαλό «μικρού παιδιού», εισάγοντας μη ελεγμένα συστήματα και υποσυστήματα σε πανάκριβα μαχητικά αεροσκάφη. Δυστυχώς εκεί οδηγεί η άκρατη ιδιωτικοποίηση πχ αμυντικών εταιρειών στην κατασκευή οπλικών συστημάτων πάνω στα οποία στηρίζεται δυστυχώς η άμυνα οποιαδήποτε χώρας. Είτε είναι κερδοφόρο είτε όχι, εταιρείες που ασχολούνται στην κατασκευή τόσο κρίσιμων στρατιωτικών οπλικών συστημάτων σε κάθε σοβαρή χώρα θα πρέπει να είναι είτε κρατικές με ιδιωτικά κεφάλαια ( βλέπε Ρωσία, Κίνα) είτε να έχουν συνεχώς μέσα «στα πόδια τους» πλήθος εκλεκτών και ειδικών σύμβουλων πράγμα όμως χρονοβόρο και οικονομικά ασύμφορο για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
kostasxan.blogspot.gr
Κώστας Βαξεβανης: άρχισαν τη δολοφονία χαρακτήρα του διευθυντή του ΥΠΕΞ που
παραιτήθηκε
-
Παραιτήθηκε ο Α’ Διευθυντής του ΥΠΕΞ με κατηγορίες για κρυφή διπλωματία
Γεραπετρίτη στα Ελληνοτουρκικά και αποκλεισμούς στην διπλωματική διαδικασία
και ά...
Πριν από 2 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου