Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Bροντερό όχι στην εξόρυξη χρυσού σε Χαρωπό και Άγκιστρο

Ένα βροντερό όχι είπαν οι κάτοικοι της Σιντικής στην εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Χαρωπού και Αγκίστρου. Εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου διατράνωσαν την κάθετη αντίθεση τους τόσο στις έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή όσο και στην εξόρυξη χρυσού, ενώ ομοφώνα το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε με μοναδικό θέμα αυτό , ψήφισε κατά των ερευνών και εξόρυξης χρυσού.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, κατά την οποία παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ νωρίτερα στις 5 το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι, με προτροπή της Κίνησης » Ενεργοί Πολίτες» συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του ΚΤΕΛ και απο εκεί με δυναμική πορεία και συνθήματα διασχίζοντας το κέντρο της πόλης κατέληξαν στο Δημαρχείο.
Κατά την συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν απο μια σειρά επιστημόνων και εκπροσώπων του ΙΓΜΕ για το θέμα της εξόρυξης χρυσού. Εκπρόσωποι της Κίνησης » Ενεργοί Πολίτες» κατέθεσαν τις ανησυχίες των κατοίκων για το θέμα , μετά τις δηλώσεις του υπουργού κ. Μανιάτη στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του ΛΑΟΣ, πριν μερικούς μήνες, ότι αιχμή του δόρατος και προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Κιλκίς , εκτιμάται περίπου 40 τόνοι χρυσού και στις περιοχές Χαρωπού και Αγκίστρου με περίπου 20 τόνους χρυσού.

» Ανησυχούμε . Χάσαμε την καθημερινότητα μας . Είμαστε ανάστατοι» είπαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων. 
Οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ γνωστοποίησαν ότι στην περιοχή » Μαύρα Λιθάρια» του Χαρωπού γίνονται έρευνες ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν κάποια αποτελέσματα. Χαρτογραφήθηκε η περιοχή και έχουν γίνει δειγματοληψίες και αναμένονται οι σχετικές αναλύσεις. Απο την άλλη πλευρά μια σειρά επιστημόνων και καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσωπος απο τις Σκουριές Χαλκιδικής ενημέρωσαν τους συμβούλους για τις επιπτώσεις απο την εξόρυξη χρυσού. 
Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για όλους τόνισαν, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής , αλλά και όλο το Νομό.
http://antigoldgr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: