Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

«Μήνυμα» στον Πούτιν-Συνέλαβαν στην Βιέννη επιχειρηματία φίλο του Πούτιν.Του ζητούν εγγύηση 125 εκατομ. ευρώ!!Αυτή είναι αμερόληπτη δικαιοσύνη...

«Μήνυμα» στον Πούτιν η σύλληψη του Ουκρανού ολιγάρχη Ντμίτρι Φίρτας*Αν είσαι με την Δύση και είσαι απατεώνας δεν σε πειράζουμε κάνουμε τα στραβά μάτια...Αν είσαι με τον Πούτιν σε καταδικάζουμε...Τον φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη Ντμίτρι Φίρτας συνέλαβαν οι Αρχές της Αυστρίας μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κίνηση που το Κίεβο βλέπει ως αύξηση της πίεσης από την Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα για τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.

«Στη βάση των πολυετών ερευνών από το αμερικανικό FBI και το ένταλμα σύλληψης που υπάρχει από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, η εισαγγελία της Βιέννης εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του επιχειρηματία» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αυστριακής υπηρεσίας ερευνών, Μάριο Χετζλ.
Η σύλληψη έγινε την Τετάρτη και ο 48χρονος Ντμίτρι Φίρτας κρατείται στην αυστριακή πρωτεύουσα. Αυστριακοί αξιωματούχοι λένε ότι ο επιχειρηματίας ερευνάται από το FBI από το 2006.


Ο όμιλος του επιχειρηματία, Group DF Holding, χαρακτήρισε τη σύλληψή του «παρεξήγηση, που αναμένεται να λυθεί πολύ σύντομα». Υποστήριξε άλλωστε, ότι η σύλληψη δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία, ούτε με τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ευρώπη ή την Αμερική, αλλά αφορά επενδυτικό project του 2006.

Στο Κίεβο η είδηση θεωρήθηκε απόπειρα των ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας τον ότι ο κύκλος του από ολιγάρχες και επιχειρηματικούς συμμάχους θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και έρευνες, εάν η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και δεν σταματήσει τις προσπάθειες να προσαρτήσει την περιοχή.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Standard Bank, Τίμοθι Ας, σε σημείωμα προς επενδυτές, o Ντμίτρι Φίρτας είχε στενές σχέσεις με τη Ρωσία μέσου του ενεργειακού τομέα και ίσως ακόμα και με τον Πούτιν προσωπικά.

«Η εταιρία Ostchem (χημικά) του επιχειρηματία απολάμβανε μεγάλη έκπτωση από τη Gazprom, ακόμα και όταν η (ουκρανική κρατική εταιρία αερίου) Naftogas κατέβαλλε ιδιαίτερα υψηλά τιμήματα. Άρα είχε μία πολύ ‘ειδική’ σχέση» λέει.

«Πιστεύω ότι η σύλληψη αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε ολιγάρχες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ότι εάν θέλουν να κάνουν business στη/με τη Δύση, θα πρέπει να συμμορφωθούν με ορισμένες βασικές δυτικές αξίες».

«Επίσης, πιστεύω ότι στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, ότι η Δύση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της, εάν η Μόσχα δεν υποχωρήσει στο θέμα της Κριμαίας και δεν μεταβάλλει την πολιτική της ως προς την Ουκρανία συνολικά» προσθέτει ο αναλυτής.

Οι βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φίρτας εδρεύουν στην Ουκρανία, αλλά βρίσκονται στην ιδιοκτησία offshore εταιριών στην Αυστρία, την Ελβετία και άλλες χώρες.

Όμως ο επιχειρηματίας είχε σημαντική παρουσία στη Βρετανία επί χρόνια, διοργανώνοντας ουκρανικό φεστιβάλ στο κεντρικό Λονδίνο πέρυσι, έχοντας στην ιδιοκτησία του πολυτελή ακίνητα στη χώρα και απασχολώντας ως κορυφαίο στέλεχος στη Group DF Holding τον Λόρδο Όξφορντ, δισέγγονο του τέως πρωθυπουργού της Αγγλίας Χέρμπερτ Άσκιθ και τέως πράκτορα της MI6.

Μέσω της Group DF ο Ντμίτρι Φίρτας ελέγχει μεγάλο μέρος του κλάδου χημικών της Ουκρανίας, του οποίου τα περιθώρια κέρδους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις προνομιακές αποτιμήσεις του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο ίδιος είναι επίσης βασικός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου της Ουκρανίας και συνιδιοκτήτης δημοφιλών τηλεοπτικών καναλιών στη χώρα.

Ως πρώην συνιδιοκτήτης –μαζί με τη Gazprom- της εγγεγραμμένης στην Ελβετία RosUkrEnergo, o επιχειρηματίας ήλεγχε την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία και σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών προς τις αγορές της Ευρώπης.

Στενοί του συνεργάτες κατείχαν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση του εκδιωγμένου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμπεριλαμβανομένου του τέως υπουργού Ενέργειας Γιούρι Μπόικο και του διευθυντή του προεδρικού γραφείου Σερχι Λιοβότσκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πηγές, ο Ντμίτρι Φίρτας είχε κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, που φέρεται να είναι στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και… συναθλητής του στο Τζούντο.

Παρότι ο συλληφθείς επιχειρηματίας δεν περιλαμβανόταν στη λίστα της Ε.Ε με τα πρόσωπα στα οποία θα επιβάλλονταν κυρώσεις, Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι οι διεργασίες συνεχίζονταν προς επέκτασή της πέραν των 18 προσώπων που περιλάμβανε αρχικά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα ονόματα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του γιου του και στενών συνεργατών του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: