Μετά και την αποφυλάκιση της, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Γιούλια Τιμοσένκο σκοπεύει να πάρει και πάλι τα ηνία της χώρας στα χέρια της, ενώ πολλοί είναι και οι οπαδοί της. Ωστόσο η πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν την θέλει ενώ τις επιρρίπτει ευθύνες και για την αποτυχία της Πορτοκαλί επανάστασης.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και όλος ο κόσμος παρακολουθεί για να δει το τι μέλι γενέσθαι. Μετά από την αιματοχυσία στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ήρθε η φυγή του Γιανουκόβιτς που εγκατέλειψε βράδυ το Κίεβο με ελικόπτερο.
Εκτός από τον πρώην πρόεδρο, πρόσωπο των ημερών είναι και η Γιούλια Τιμοσένκο που μετά από την αποφυλάκιση της βρέθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας για να συγχαρεί τους διαδηλωτές. Η πρώην πρωθυπουργός κατέβηκε από την μαύρη μερσεντές και για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Η Γιούλια τους συνεχάρη για την προσπάθεια τους και είπε ότι δεν θα τους ξεχάσει ποτέ: «τα καλύτερα παιδιά της χώρας μας, αυτοί που εξεγέρθηκαν και αντιμετώπισαν τις δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν τα πάντα ώστε σήμερα να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και τώρα καθήκον μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα πάει χαμένη ούτε μια σταγόνα του αίματος τους και ότι ο καθένας θα έχει τη ζωή για την οποία αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη δική τους. Πιστεύω στην Ουκρανία».
Από την εμφάνιση της και τα λεγόμενα της η Γιούλια φάνηκε ότι θέλει να επιστρέψει αλλά το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει γίνει αποδεκτό μετά βαίων και κλάδων αλλά αντιθέτως οι διαδηλωτές αντιδρούν, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.
«Φτάνει πια Γιούλια» έγραψε στο μπλόγκ του ο δημοσιογράφος Σεργκέι Λετσένκο. Ο ίδιος τονίζει ότι καλύτερο για την Ουκρανία θα ήταν ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί να μην είναι αναμεμειγμένος με σκάνδαλα διαφθοράς. Επίσης αναφέρει και για την δεκαετία του '90, όταν η Τιμοσένκο διαχειριζόταν πολλά εκατομμύρια ως επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου με την επωνυμία «Ηνωμένα Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας».
Ο Λετσένσκο περιορίζεται μόνο σε αυτά σε αντίθεση με τον Βρετανό δημοσιογράφο που έβγαλε τα άπλυτα της Γιούλια στη φόρα λέγοντας ότι χρησιμοποιεί την γοητεία της για να κερδίσει πολιτικές συμπάθειες ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι η πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι η μετενσάρκωση της Εβίτα Περόν. Το άρθρο της Daily Mail αναφέρει επίσης ότι η Τιμοσένκο δεν είναι άξια για πρωθυπουργός επειδή δεν την ενδιαφέρει η κοινωνία παρά μόνο η εξουσία και η δύναμη.
Είτε πιστεύουν τα παραπάνω είτε όχι, πολλοί είναι και οι Ουκρανοί που θεωρούν ότι η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 απέτυχε εξαιτίας της Τιμοσένκο. Η δίκη της που έγινε το 2004 δεν κινητοποίησε τον κόσμο παρόλο που υπήρχαν υποψίες ότι κρύβονταν πολιτικά κίνητρα από πίσω.
«Αγαπητή Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Και ούτε οι άνθρωποι στα οδοφράγματα έχασαν τη ζωή τους για χάρη σου» γράφει μία ακτιβίστρια στο μπλογκ της που είναι ενάντια στην επιστροφή Τιμοσένκο.
Και μπορεί να λένε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι το δεξί της χέρι, ωστόσο οι σχέσεις του Βιτάλι Κλίτσκο με την Γιούλια είναι τεταμένες. Το 2008, όταν έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος, η Τιμοσένκο όχι μόνο δεν τον υποστήριξε αλλά ήταν υπέρ της εκλογής του αντιπάλου του. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Κλίτσκο για την προεδρία που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου