Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

"Σπιτική Κουζίνα" στο Χαϊδάρι. Καλό μαγέρικο, πιάτα τής μαμάς και... μόλις 2,5 ευρώ η μερίδα!


Η χαμογελαστή Ιωάννα μάς περιμένει στην "Σπιτική Κουζίνα" του Χαϊδαρίου για να μάς σερβίρει, πίσω από ένα πεντακάθαρο πάγκο. Θελήσαμε να δοκιμάσουμε το φαγητό και την εξυπηρέτηση, καθώς ήδη αρκετοί συμπολίτες μας προμηθεύονται από εδώ το καθημερινό τους φαγητό, σε πολύ χαμηλή τιμή. 
Το επιτυχημένο πρόγραμμα, που έχει επεκταθεί σε πολλούς Δήμους, ήρθε για να προσφέρει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε πακέτο, έναντι 2,5 ευρώ, καλύπτοντας μια σημαντική κοινωνική ανάγκη. Δεν απευθύνεται πάντως μόνο σε ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πληθυσμού, αλλά και σε όποιον θέλει να κάνει οικονομία σε χρόνο και χρήμα.
Στεγάζεται στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κτήριο της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου. Προσοχή, η είσοδος είναι από τον αριθμό 396 της Ιεράς Οδού. Δεν πρόκειται για δωρεάν συσσίτιο, αλλά για ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης, που αφορά την παροχή μερίδων φαγητού σε εξαιρετικά προσιτή τιμή σε όλους, χωρίς δικαιολογητικά και προαπαιτούμενα. 
Εμπνευστής της λειτουργίας του είναι ο Όμιλος Επιχειρήσεων Salas και το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης συμπληρώνει το εκάστοτε δίκτυο κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης των δήμων, καθώς και του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου.
Πόρτες ανοικτές  για όλους
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δήμους και φορείς που θέλουν να ενισχύσουν το δίκτυο κοινωνικής τους αλληλεγγύης. Η προσιτή τιμή, η καλή ποιότητα του φαγητού, αλλά και η ποικιλία σε είδη, αυξάνουν συνεχώς το κοινό που έχει εμπιστευτεί και έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα. 

Η "Σπιτική Κουζίνα" έχει ήδη γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό από τις ενέργειες των Δήμων, αλλά και του Ομίλου Salas, και έχει ως στόχο να μπορέσει να καλύψει ακόμα πιο μεγάλο εύρος περιοχών με την προσθήκη νέων σημείων. σας περιμένει στους Δήμους Αμαρουσίου, Αλίμου, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Δάφνης-Υμηττού, Ηρακλείου, Νίκαιας, Παπάγου-Χολαργού και Μοσχάτου-Ταύρου. Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός Δήμος της Δυτικής Αθήνας όπου λειτουργεί είναι στο Χαΐδάρι.
Από 2,5 ευρώ και κάτω
Επισκεφθήκαμε τη "Σπιτική Κουζίνα" στην πόλη μας. Η καθαριότητα έλαμπε από άκρη σε άκρη. Στη βιτρίνα υπήρχε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών για κάθε γούστο ή προτίμηση. 

Την ημέρα που το επισκεφθήκαμε είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χοιρινό με θυμάρι και πατάτες φούρνου, σουτζουκάκια σμυρνέΐκα με πουρέ, πάστα με κάπαρη ελιές και φέτα, ωγκρατέν κοτόπουλο, αγγινάρες αλά πολίτα, φασολάδα, παστίτσιο της μαμάς. 

Οι μερίδες που δοκιμάσαμε ήταν αρκετές σε ποσότητα, γευστικές και καλομαγειρεμένες. Όλες κόστιζουν 2,5 ευρώ και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην αγορά τους. Παράλληλα, ο πελάτης μπορεί να προμηθευτεί και επιδόρπιο σε χαμηλότερη τιμή(λ.χ Χαλβάς από σιμιγδάλι με τιμή 1,5 ευρώ). Κάθε μερίδα συνοδεύεται από δωρεάν ψωμί και σε όλες τις πωλήσεις κόβεται απόδειξη ταμειακής μηχανής. 

Η πάντα χαμογελαστή κυρία Ιωάννα είναι πρόθυμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες και όποιος επιθυμεί μπορεί να ζητήσει να του ζεστάνουν τη μερίδα του χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση. Delivery δεν γίνεται.
Νομίζουν ότι είμαστε μόνο για ευπαθείς ομάδες
Μοναδικό μειονέκτημα που εντοπίσαμε ήταν ότι ο χώρος ήταν λίγα μόλις τετραγωνικά μέτρα και είχε μετά βίας δύο τραπεζάκια και τέσσερις καρέκλες. Σύμφωνα με δικές μας εκτιμήσεις –προς το παρόν- καθημερινά εξυπηρετεί γύρω στα 50 άτομα, υπάρχει όμως και μέρα που ξεπερνάνε τα εκατό. 

Σε περίπτωση που τελειώνουν γρήγορα οι μερίδες, η κ. Ιωάννα ενημερώνει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, προκειμένου να στείλουν και άλλη ποσότητα. Η ίδια μας δήλωσε πως είναι δημότισα Περιστερίου και πως εργάζεται εθελοντικά σε αυτό το πρόγραμμα. 

Μάλιστα μας τόνισε το νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Για τη χαμηλή κίνηση του συγκεκριμένου καταστήματος μας εξήγησε πως ο κόσμος νομίζει πως απευθύνεται μόνο σε ευπαθείς ομάδες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που νομίζουν πως είναι συσσίτιο και ζητάνε μία δωρεάν μερίδα. 

Σε πίνακα που υπάρχει μέσα στο κατάστημα αναγράφεται το μενού της επόμενης μέρας, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το διαβάσουν στην καθημερινά ενημερωμένη ιστοσελίδα www.spitikikouzina.gr.
Από το πιάτο της μαμάς
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της εταιρείας, κ. Θωμά Μπεζυργιάννη, μας είπε πως σκεπτικό της λειτουργίας της είναι το ζεστό και καλομαγειρεμένο φαγητό για όλους τους πολίτες για κατανάλωση στο δικό τους χώρο(take away) και όχι στο χώρο του καταστήματος. Για το σκοπό αυτό δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα. 

Ο συγκεκριμένος θεσμός μπαίνει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και προέρχεται από μια ιδέα του ομίλου Salas (δραστηριοποιείται κυρίως στην εστίαση και το φαγητό), που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή των Δήμων, που επέλεξαν να εντάξουν το πρόγραμμα αυτό. «Η Σπιτική Κουζίνα από μόνη της είναι ένα μέρος από όλο αυτό το δίκτυο της κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν οι Δήμοι», μας τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ακόμα, μας είπε πως τα φαγητά που παρασκευάζουν, είναι ελληνικές γεύσεις που έχουμε συνηθίσει από το πιά της μαμάς και όχι κάτι το εξεζητημένο.
"Κέρδος δεν υπάρχει"
Σε ερώτησή μας αν ο σκοπός της "Σπιτικής Κουζίνας" είναι το κέρδος, μάς είπε πως με 2,5 ευρώ ανά μερίδα, εντάσσεται στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τυχόν κέρδος είναι σχεδόν ανύπαρκτο. 

Σε κάθε Δήμο, όπου λειτουργεί, υπάρχει όλη η απαραίτητη υποδομή που οφείλει να έχει ο χώρος για τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους επισκέπτες του. «Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να είναι ευχαριστημένος και ο Δήμος που έχει ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Χαροποιούμαστε ιδιαίτερα όταν ο κόσμος μάς επισκέπτεται και προτιμάει τις υπηρεσίες που παρέχουμε», κατέληξε ο κ. Μπεζυργιάννης και πως είναι η μοναδική εταιρεία που παρέχει τη μερίδα σε τόσο χαμηλή τιμή! 

Κλείνοντας, μας είπε πως δέχονται καθημερινά αιτήματα και από άλλους Δήμους που ζητούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. 


Η "Σπιτική Κουζίνα" στο Χαΐδάρι λειτουργεί καθημερινά (πλην Σαββάτου και Κυριακής) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 213 2047249 και 213 2047250. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: