Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κύπρος για την έκρηξη στο Μαρί : Ένοχοι και άμεσα προφυλακιστέοι οι Παπακώστας, Νικολάου, Χαραλάμπους, Λοϊζίδης.Δεν ικανοποιήθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, για την φονική έκρηξη στο Μαρί, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σε 13 ανθρώπους.
- Ένοχοι: Κώστας Παπακώστας (ΥΠΑΜ)
Ανδρέας Νικολάου (Δ/ντης Πυροσβεστικής)
Π. Χαραλάμπους (Υποδιευθυντής Πυροσβεστικής)
Α. Λοϊζίδης (Υποδιοικητής ΕΜΑΚ)
- Αθώοι: Μάρκος Κυπριανού (ΥΠΕΞ)
Σάββας Αργυρού (υπαρχηγός ΕΦ)
Ένοχοι κρίθηκαν και τα ηγετικά μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης, στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης.
Αθώοι Μάρκος και Αργυρού
Αθώους έκρινε το Κακουργιοδικείο τους πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και πρώην υπαρχηγό της ΕΦ Σάββα Αργυρού.
Προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου
Οι Κώστας Παπακώστας, Ανδρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε θα αγορεύσουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για μετριασμό της ποινής τους. Το Κακουργιοδικείο θα ορίσει άλλη ημερομηνία προκειμένου να ανακοινωθούν οι ποινές.
Φυγαδεύτηκαν οι καταδικασθέντες
Οι καταδικασθέντες, φυγαδεύτηκαν από την Αστυνομία από την πίσω πλευρά του κτιρίου του Δικαστηρίου, προς αποφυγή επεισοδίων, λόγω και του τεταμένου κλίματος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. 
Οι τέσσερις καταδικασθέντες μεταφέρθηκαν με τέσσερα περιπολικά στις Κεντρικές Φυλακές.
Δεν ικανοποιήθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων
Με το άκουσμα της απόφασης του Κακουργιοδικείου, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση, ενώ αναμένουν και την απόφαση για την ποινή που θα επιβληθεί σε όσους κρίθηκαν ένοχοι.
Μητέρα διδύμων: "Νιώθω αγανάκτηση"
Νιώθω μεγάλη αγανάκτηση  δήλωσε μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου η μητέρα των διδύμων Πόπη Χριστοφόρου.
"Δεν το δέχομαι με τίποτε.  Αύριο ίσως να είναι τα παιδιά κάποιων άλλων. Προκαλώ την Κυβέρνηση Αναστασιάδη τον ΥΠΑΜ και Υπ. Δικαιοσύνης να αναλάβουν την υπόθεση" ανέφερε.
"Ντροπή η απόφαση"
Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί. Η αδερφή του Σπύρου Τταντή, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί ντροπή.
Οι ενέργειες των θυμάτων
Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο αναφέρεται στις ενέργειες των θυμάτων κατά την ημέρα της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης". 
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Ιωαννίδης, ο Παπαδόπουλος, αλλά και οι υπόλοιποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο κρίση και με δύσκολα διλήμματα.
Ο Ιωαννίδης δεν είχε επίσημη ενημέρωση και καμιά αρμοδιότητα. 
Κι όμως, βρισκόταν μέσα σε χώρο όπου είχε την ευθύνη, χωρίς όμως να έχει ευθύνη για το ίδιο το φορτίο. 
Ήταν μια αλλόκοτη κατάσταση στα πλαίσια της οποίας ο Ιωαννίδης κλήθηκε να χειριστεί την κρίση, αναγκασμένος να λάβει αποφάσεις υπό τις πλέον πιεστικές συνθήκες για το υψίστης σημασίας φορτίο, την ασφάλεια της Ναυτικής Βάσης και του προσωπικού της, αλλά και την ασφάλεια του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού. 
Δεν είχε γίνει καμιά προεργασία προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης.
Ακόμα και κατά την κορύφωση της κρίσης και ενώ ο Ιωαννίδης βρισκόταν σε τηλεφωνική επαφή με τον Α/ΓΕΕΦ, δεν έλαβε διαταγές όπως θα ήταν το αναμενόμενο. 
Τα ίδια, σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν και για τον Παπαδόπουλο και τους πυροσβέστες. 
Αυτοί μάλιστα, πριν ανταποκριθούν στο επεισόδιο δεν είχαν καμιά γνώση.
Σύμφωνα με την απόφαση στερείται ηθικού και νομικού ερείσματος η αντίληψη ότι η επιλογή των θυμάτων, να παραμείνουν σε ό,τι αντιλαμβάνονταν εκείνες τις ώρες ως το χρέος τους, για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους, διαγράφει τις παραλείψεις των υπαιτίων οι οποίες τους έθεσαν ή τους άφησαν στη δεινή και αγωνιώδη εκείνη κατάσταση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώαστας γνώριζε για τους κινδύνους στο φορτίο, αλλά δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει τα όσα ακολούθησαν σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου. 
Οι κατηγορίες κατά του Μάρκου Κυπριανού για το ότι δημιούργησε μια επικίνδυνη κατάσταση χαρακτηρίζονται μέσα από την απόφαση του Κακουργιοδικείου ως αντιφατικές. 
Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μ. Κυπριανού ενεργούσε στα πλαίσια της πολιτικής Χριστόφια .

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Ο Μάρκος δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου
Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.

Έλεγχο και ευθύνη είχε ο Παπακώστας
Το δικαστήριο αναφέρει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπακώστας αναφέρθηκε, επέδειξε πλήρης απραξία, ενώ γνώριζε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο πρόκλησης μαζικού θανάτου, ιδιαίτερα μετά την διόγκωση των εμπορευματοκιβωτίων.

Χαραλάμπους και Λοϊζίδης δεν έδωσαν οδηγίες για απομάκρυνση από το σημείο
Οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν σαφή γνώση της κατάστασης που εξελισσόταν στις 11 Ιουλίου με τη φωτιά και δεν έδωσαν ούτε την υστάτη οδηγίες στους πυροσβέστες για να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει η απόφαση.

Ο Αργυρού δεν είχε σχέση με την υπόθεση
Ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Από τη μαρτυρία φαίνεται ότι ο Σ. Αργυρού δεν είχε «καθήκον ενέργειας», όπως αναφέρεται.
Οι Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης είχαν «σχέση εγγύτητας» με τους πυροσβέστες και καθήκον για την ασφάλεια τους και όφειλαν να τους προειδοποιήσουν για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Καθολική δυσλειτουργία του κράτους
Διαπιστώνει, επίσης, πλήρη και καθολική δυσλειτουργία του κράτους στην υπόθεση της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί.

Ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε το Υπουργικό
Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος και οι υπουργοί έχουν καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σημειώνεται ότι σκοπός του δικαστηρίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες σε άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε, επίσης, ορθή πολιτική απόφαση την εκφόρτωση του φορτίου η οποία, ωστόσο, λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό.

Γιατί δεν κατηγορήθηκαν Γ. Γεωργιάδης και Κ. Μπισπίκας
Το δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση, δεν γνωρίζει γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην κατηγορηθούν ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισπίκας.
Η απόφαση αναφέρει, επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαραλάμπους και Λοϊζίδης ήξεραν ότι "έκρουαζαν ούλα"
Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης γνώριζαν από τις 05.23 της 11ης Ιουλίου ότι «έκρουζαν ούλλα» τα εμπορευματοκιβώτια και γίνονταν εκρήξεις, αναφέρει η απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Αναφέρει, επίσης, ότι ο Λοϊζίδης δεν έδωσε οδηγίες στον πυροσβέστη Παπαδόπουλο και πως δεν είναι πιστευτός ο ισχυρισμός του ότι στις 11 Ιουλίου δεν γνώριζε που βρισκόταν ο πυροσβέστης Παπαδόπουλος και οι άλλοι πυροσβέστες.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο  Λοϊζίδης δεν είπε στον Παπαδόπουλο να μείνει μακριά από τη φωτιά και δεν έδωσε συμβουλές να μείνουν μακριά και να κρατήσουν απόσταση.
Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων της υπόθεσης χωρίς να γίνει καμία αναφορά στον κατηγορούμενο  τέως Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Αδράνησε ο Παπακώστας
Η στάση του πρώην υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα τις τελευταίες μέρες πριν από την έκρηξη στο Μαρί ήταν πλήρους αδράνειας, αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου. Στην απόφαση,  αναφέρεται ότι ο πρώην Υπουργός, δεν έδωσε οδηγίες για απομάκρυνση του φορτίου, ούτε οδηγίες για κατάβρεξή του μετά την διόγκωση των εμπρευματοκιβωτίων.

Δεν μπορεί να μην είχαν αντιληφθεί τον κίνδυνο
Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο με τα πυρομαχικά στο Μαρί και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.
Οι Υπουργοί δεν μπορεί να ισχυρίζονται ότι δεν είχαν αντίληψη του κινδύνου, αναφέρεται. Ο κ. Γεωργιάδης, τους ενημέρωσε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας στις 6 Ιουλίου 2011. Συγκεκριμένα τους είπε ότι πρόκειται για τεράστια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ο Γεωργιάδης τους είχε εξηγήσει ότι η πάροδος του χρόνου και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη του φορτίου.
Σύμφωνα με την απόφαση ήταν αντιφατική η μαρτυρία του τότε υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα για το αν είχε αντιληφθεί τι του είχε αναφέρει ο Γεωργιάδης.

Υποβάθμιση του κινδύνου
Οι κατηγορούμενοι πρώην Υπουργοί, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο για ενδεχόμενη έκρηξη του φορτίου. Αυτή την εικόνα παρουσίασαν στο Δικαστήριο. Οι ισχυρισμοί τους δεν ευσταθούν, αναφέρεται στην απόφαση.

Αφέθηκε στην τύχη του το φορτίο
Το φορτίο δεν υπαγόταν στην ΕΦ. Είχε αφεθεί στην τύχη του. Δεν είχαν ενημέρωση στη Ναυτική Βάση. Το Ναυτικό είχε ευθύνη μόνο για την φύλαξη του φορτίου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας είχε την ευθύνη. Επιβεβαιώνεται και μέσα από συσκέψεις και έγγραφα.

Ο Παπακώστας είχε αντίληψη για "πραγματική πιθανότητα κινδύνου θανάτου"
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου», σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Έπρεπε να ενημερώσουν τους υφιστάμενους τους
Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν ίδιαν αντίληψη για τους κινδύνους έκρηξης των  εμπορευματοκιβωτίων. Ο Λοϊζίδης είχε αντιληφθεί τους κινδύνους και τους εξωτερίκευσε.
Ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους και είχε όλα τα στοιχεία για να αντιληφθεί ότι υπήρχε κίνδυνος ζωής εντός της βάσης.
Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης είχαν «αντίληψη του θανάτου» εντός της βάσης.
Οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης όφειλαν να ενεργήσουν για ενημέρωση των υφισταμένων τους και ειδικά της ΕΜΑΚ.

Ύποπτη και μολυσμένη η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη
Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη κρίνεται ύποπτη και μολυσμένη και είχε ελατήριο τη μετάθεση των δικών του ευθυνών στους κατηγορούμενους.

Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός Χαραλάμπους και Λοϊζίδη
Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος  Χαραλάμπους Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αντρέας Λοϊζίδης Διοικητής της ΕΜΑΚ δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Όπως αναφέρεται, οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης ισχυρίστηκαν ότι ο Γ. Γεωργιάδης τους έλεγε ότι η πυρίτιδα καίγεται αλλά δεν εκρήγνυται και πως δεν είχαν αντίληψη ότι η πυρίτιδα ήταν εκρηκτικό υλικό.
Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι 5 και 6 δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, αναφέρει η απόφαση.


Φίλοι και συγγενείς έξω από το Δικαστικό Μέγαρο
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι των θυμάτων και των κατηγορουμένων, ενώ έφτασε και η ομάδα πρωτοβουλίας μνήμης της 11ης Ιουλίου, η οποία είχε πραγματοποιήσει πορεία από τη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".
Η διαδικασία είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2012 και κατέθεσαν συνολικά 120 μάρτυρες κατηγορίας.


Δρακόντεια τα μέτρα ασφάλειας
Στο δικαστικό μέγαρο Λάρνακας έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Άρχισε ήδη ο έλεγχος των χώρων εντός και εκτός του δικαστηρίου από την Αστυνομία.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, κάλεσε όλους να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα εισέλθουν στο δικαστήριο, καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος τριών ατόμων για κάθε συγγενή θύματος κατηγορουμένου ενώ στην αίθουσα θα υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε κατηγορούμενο.
Περιορισμένος θα είναι και ο αριθμός των δημοσιογράφων. 
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι όπου χρειάζεται θα γίνεται και σωματική έρευνα. 
Κάλεσε επίσης όσους θα μεταβούν στο δικαστήριο να έχουν δελτίο ταυτότητας μαζί τους.
Σεβασμός και ψυχραμία στην όποια απόφαση
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, συνέστησε ψυχραιμία και σεβασμό στην απόφαση όποια και αν είναι.
Κατανοώ, είπε, την αγωνία όλων και ιδιαιτέρως των συγγενών των θυμάτων αλλά πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία και η όποια απόφαση να γίνει σεβαστή.
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία κάνει το καθήκον της και διατύπωσε κατηγορίες τις οποίες παρουσίασε στο δικαστήριο.
Είπε επίσης ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση ούτε στη διερεύνηση της υπόθεσης ούτε στην εκδίκασή της, αντίθετα όλα έγιναν πολύ γρήγορα και με προσοχή.
εφημ, Πολίτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: