Έπειτα από αρκετές διαψεύσεις, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπόγεια ύδατα με ραδιενέργεια έχουν διαρρεύσει στον ειρηνικό ωκεανό.
Η ανακοίνωση έγινε μόλις μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων - η οποία τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων - εξασφάλισε τον έλεγχο της Άνω Βουλής.
Στις αρχές του μήνα, η διαχειρίστρια Tepco ανακοίνωσε ότι από αναλύσεις σε δείγματα υπόγειων υδάτων που είχαν ληφθεί από τις εγκαταστάσεις, διαπιστώθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού καισίου-134 έως και κατά 110 φορές σε διάστημα λόγων ημερών. Αν και δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την αύξηση, η εταιρεία επέμενε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος διαρροής.
«Τώρα όμως πιστεύουμε ότι μολυσμένο νερό διέρρευσε στη θάλασσα», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Tepco εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. «Τα δεδομένα για τα θαλάσσια ύδατα δεν έχουν δείξει υπερβολική αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο όμιλος, που επιβιώνει χάρη στην κρατική χρηματοδότηση, θα εντείνει τις προσπάθειες για καλύτερη θωράκιση του υδροφόρου ορίζοντα.
Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ψαράδες της περιοχής. «Η ανακοίνωση μας σόκαρε», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NHK ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αλιευτικών ενώσεων στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, Τέτσου Νοζάκι.
«Η εξήγηση είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που έδιναν μέχρι σήμερα».
Σημειώνεται ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή διακόπηκαν στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της 11ης Μαρτίου του 2011, η οποία προκλήθηκε από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε. Η παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών, λαχανικών και μανιταριών απαγορεύτηκε. Ειδικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι η ραδιενέργεια θα μπορούσε να περάσει στην τροφική αλυσίδα και, τελικά, στον άνθρωπο.
Η ίδια η Tepco ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες τον εντοπισμό ψαριού, ανοιχτά του αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα, με επίπεδα ραδιενέργειας 2.500 φορές υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά.
Την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε επίσης ότι οι 2.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Τρίτη 23 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου