Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα οι Τούρκοι εισβάλουν στην Κύπρο - Δείτε το συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ ΕΛΔΥΚ 1974 (ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ)...

Η αιματοβαμμένη Γαλανόλευκη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στα χέρια των μεχμετσίκ.
Άραγε τι να σκέφτεται κάποιος που δεν έχει ελληνικά βιώματα αντικρίζοντας την παραπάνω φωτογραφία? Να αντιλαμβάνεται άραγε το ειδικό βάρος που έχει η φράση "τούρκεψε ο τόπος" ? Να καταλαβαίνει μήπως το "περί βραχέος άν πολεμείν"... του Αλιμούσιου προπάτορα μας?
Κατα την διάρκεια της φονικής μάχης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ το 1/3 των υπερασπιστών της τοποθεσίας έπεσε μαχόμενο τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Για αυτό το "μικρό" στρατόπεδο,για αυτά "λιγοστά στρέμματα" γής ,για το "πανί" που κρατάει ο τούρκος εισβολέας..
*Ayse tatile ciksin (Η Αισέ πήγε διακοπές) : συνθηματικό για την έναρξη της τουρκικής εισβολής το 1974

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. 
Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. 
Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων [1].

Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην πριν του πραξικοπήματος κατάσταση.
Είναι οι μαρτυρίες των ελλήνων που πολέμησαν τους τούρκους. Πρόκειται για τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ που το 1974 απέκρουσαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 
Ξεχασμένοι για πολλά χρόνια...
ΕΛΔΥΚ 1974

Δεν υπάρχουν σχόλια: