Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το στέγαστρο Καλατράβα αξίας 130 εκατομ. ευρώ υπό κατάρρευση – Το εχουν αφήσει 9 χρόνια χωρίς συντήρηση.

Το στέγαστρο Καλατράβα, το οποίο δέχθηκε πολλών εγκωμιαστικών σχολίων κατά την διάρκεια της κατασκευής του καθώς κόσμησε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) και είχε αποτελέσει σημείο κατατεθέν των Ολυμπιακών μας αγώνων του 2004, κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Τίποτα δεν θυμίζει πλέον, την κατασκευή του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα που κόστισε μάλιστα 130 εκατ. ευρώ. Εννιά χρόνια μετά, χωρίς καμία συντήρηση όπως προβλεπόταν, το πολυσυζητημένο στέγαστρο κινδυνεύει να αποτελέσει πλέον το επιστέγασμα της οικονομικής μας κατάρρευσης.
Σε δημοσίευμα του Βήματος, αναφέρεται μάλιστα ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαβίβασε έγγραφο στην Βουλή όπου αποκαλύπτει ότι είχε προγραμματιστεί διενέργεια διαγωνισμών για την συντήρηση των έργων Καλατράβα.
Ο πρώτος αφορούσε στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη καταγραφή δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ και ο δεύτερος στη συντήρηση. Συνολικά οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονταν σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ, 4,5 για τον πρώτο και 5 για τον δεύτερο.
Όμως όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του. 
«Οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου» αναφέρεται στο έγγραφο και συμπληρώνεται ότι τα επόμενα έτη τα χρήματα «κάλυπταν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Στο Έγγραφο του υπουργείου, αναφέρεται η προσπάθεια για την συντήρηση του έργου με την προώθηση διαγωνισμών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου αλλά και άλλων μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ. 
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδιανός, αναφέρει «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ».
http://www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: