Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε πλέον ότι θα στηρίξει και θα επιτρέψει την πρακτική της δημιουργίας εμβρύων από τρείς-«γονείς» με στόχο να «προληφθούν οι γεννήσεις παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις».
Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την περυσινή εκτεταμένη εκστρατεία συμβουλευτικής από την Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (σ.σ.pentapostagma.gr - Human Fertilisation and Embryology Authority) διαδικασία μέσω της οποίας έγινε γνωστό ότι η πλειονότητα των Βρετανών δεν αντιτίθονταν με την διαδικασία.
Η επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Βρετανικής κυβέρνησης, Καθηγήτρια Dame Sally Davies, δήλωσε: «Οι επιστήμονες ανέπτυξαν εξαιρετικά καινοτόμες νέες διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων παθήσεων, γεμίζοντας με ελπίδα πολλές οικογένειες που επιζητούν την πρόληψη της κληρονόμησης των γενετικών παθήσεων στα μελλοντικά τέκνα τους. Το πλέον ορθό είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία όσο συντομότερα γίνεται για να σωθούν ζωές»
Ενώ η ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος αντιμετώπισε την επιστημονική διαδικασία με διθυράμβους, φυσικά δεν έλειψαν οι έντονες κριτικές. Ο Δρ. David King, μέλος της ομάδας-lobby Human Genetics Alert άσκησε δριμεία κριτική:
"Οι συγκεκριμένες τεχνικές είναι αχρείαστες και ανασφαλείς και στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν από την πλειονότητα των ανατροφοδοτήσεων της συμβουλευτικής διαδικασίας και της διαδικασία έγκρισης.
Είναι καταστροφικό – η απόφαση να διασχίσουμε τη λεπτή γραμμή που θα οδηγήσει τελικώς σε μία ευγονική αγορά μωρών θα πρέπει να ειδωθεί στη βάση μίας εντελώς μεροληπτικής και ανεπαρκούς διαδικασίας έγκρισης".
Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η διαδικασία έγκρισης και συμβουλευτικής ήταν μεροληπτική αναφέροντας ότι η τελευταία «αποτέλεσε μία πιο περίπλοκη διαδικασία από την απλή απαρίθμηση ψήφων υπέρ και κατά των τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν». Η βιοηθική της μεταφοράς μιτοχονδρίων απλά αγνοήθηκε όμως από τα μέσα ενημέρωσης, που προτίμησαν να δώσουν βάρος στις ιστορίες ευτυχισμένων γονέων.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα. Πρώτον, η συχνότητα των μιτοχονδριακών παθήσεων σε ετήσια βάση είναι 1 στα 6.500 μωρά – περίπου 200 μωρά κατ΄έτος στη Βρετανία. Ενώ ορισμένα από τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις νοσούν με πολύ έντονα συμπτώματα, άλλα παιδιά καταφέρνουν να ζήσουν λειτουργικές ζωές με πολύ λίγα συμπτώματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, μόλις δέκα ζευγάρια ετησίως θα επωφελούνται στη Βρετανία από την αμφιλεγόμενη αυτή τεχνική. Επίσης, η απόφαση είναι καταστροφική για πολλούς ερευνητές από βιοηθικής και ηθικής άποψης: είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση εγκρίνει «μία διαδικασία βλαστικής γενετικής μηχανικής πλήρους κλίμακας» όπως αναφέρει ο Stuart Newman, του Medical College της Νέας Υόρκης.
Επίσης, οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για την αντικατάσταση μιτοχονδρίων θα οδηγήσουν στην θανάτωση χιλιάδων εμβρύων… Ο τεράστιος όγκος ανθρώπινων ωαρίων που θα πρέπει να αποκτηθούν για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος ενέχει επίσης ισχυρά δεοντολογικά ζητήματα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι μελλοντικές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία ούτε έχουν προβλεφθεί αλλά ούτε και δύνανται να προβλεφθούν.
http://www.pentapostagma.gr
Ο ψυχογονικός κύβος του Πυθαγόρα
-
Ο Πυθαγόρας, “ο οποίος θα διαφέρει των άλλων ανθρώπων κατά το κάλλος και τη
σοφία και θα γίνει ωφέλιμος εις το ανθρώπινο γένος” – κατά το χρησμό της
Πυθί...
Πριν από 1 λεπτό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου