Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

BINTEO - «Μολών λαβέ» των Θρακιωτών από την Αλεξανδρούπολη.

Συγκλονιστικό το συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στα χρυσωρυχεία
Η αναφορά του δήμαρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη στο κλείσιμο του...χαιρετισμού του, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στην Κωνσταντινούπολη, σε ευθεία απόσταση 250 χιλιομέτρων, όπως είπε ο δήμαρχος, να ακούσει τον παλμό και την θέληση των Θρακιωτών και να πάρει πίσω την δήλωσή του για τον χρυσό και να μη μας δώσει τον θάνατο, καθώς και η προειδοποίηση του... ίδιου, ότι εκτός από το να παρακαλούμε γνωρίζουμε και να αγωνιζόμαστε και σηκώνοντας κοινωνικό μπαϊράκι, λέμε στον οποιοδήποτε, «Μολών λαβέ», υιοθετήθηκε από το μέγα πλήθος που διαδήλωσε, σήμερα το μεσημέρι, κατά των χρυσωρυχείων, στην Αλεξανδρούπολη.
Σε μια συγκέντρωση που είχε πολλά χρόνια να βιώσει η πρωτεύουσα του Έβρου, με παλμό, συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας, αλλά και εντυπωσιακή παρουσία πολιτικών, οι Θρακιώτες έδειξαν στην κυβέρνηση πως δεν έχουν καμιά διάθεση να ζήσουν με το κυάνιο.
«Μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας και της καρδιάς», τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, κάνοντας λόγο για «πανστρατιά εγρήγορσης και διεκδίκησης», ενώ έστειλε μήνυμα «σε αυτούς που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς», ότι στην περιοχή «έχουμε τις δικές μας αξίες, βροντοφωνάζουμε με στεντόρεια φωνή όχι στον χρυσό και μαζί μας είναι όλη η κοινωνία της Ροδόπης και του Έβρου, ενώ η νέα γενιά απαιτεί από εμάς τους φορείς, να παραδώσουμε αλώβητη την γη».
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο περιφερειάρχης «σε όσους δεν συμπορεύονται στον κοινό αγώνα», λέγοντας πως «η ιστορία τους περιμένει και απροσχημάτιστα, θα είναι αποκαλυπτική και αμείλικτη».
Απευθυνόμενος δε προς τους συγκεντρωμένους πολίτες τόνισε, «εγγυόμαστε ότι δεν θα σας πουλήσουμε, είναι αρετή να αφουγκράζεσαι τον λαό και όλοι εδώ βάζετε μπροστά την αγάπη για τον τόπο», ενώ αναφερόμενος στο κράτος, σημείωσε ότι «πρέπει να δημιουργήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να βρει η περιοχή μας τον δρόμο της ανάπτυξης».

Ανίκητο, χαρακτήρισε τον λαό της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος μαζί με τον περιφερειάρχη, έκαναν τους δυο κύριους χαιρετισμούς και πρόσθεσε ότι λαός και φορείς αγωνίζονται επί 13,5 χρόνια «ενάντια σε πολυεθνικές που εναλλάσσονται για να πάρουν τον χρυσό και να μας αφήσουν το κυάνιο», συμπληρώνοντας, «έχουμε το δίκιο και την αλήθεια με το μέρος μας».
Ο κ. Λαμπάκης κατέρριψε τις αιτιάσεις της εταιρείας για 200 υπαλλήλους, λέγοντας, «έγιναν τόσοι για να δικαιολογηθεί η διαδικασία φαστ τρακ», είπε πως τελικά και ενώ υπάρχουν τρεις χιλιάδες που περιμένουν εργασία, μόλις 70 με 80 θα είναι αυτοί που θα απασχοληθούν στο Πέραμα.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «αγώνα των Θρακιωτών και όλης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης» και πρόσθεσε ότι δεν λείπει κανείς αυτοδιοικητικός, δήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης, ενώ συμπλήρωσε, «αντιπαραθέτουμε στα χρυσωρυχεία και σε αυτούς της Αθήνας, ομόφωνες αποφάσεις της περιφέρειας και των δήμων, των επιστημονικών και όλων των φορέων, των επιμελητηρίων, ενώ μαζί μας είναι και η εκκλησία».
Αναφερόμενος σε όσους ελπίζουν πως θα βρουν εργασία στα χρυσωρυχεία, είπε πως ο πολιτικός κόσμος γνωρίζει τις άσχημες συνθήκες πολλών και ότι αυτό εκμεταλλεύονται οι χρυσοθήρες, αλλά πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατόν να διαλέξουμε τον θάνατο για 100 θέσεις εργασίας».
«Εσείς, ο λαός κρατάτε τον αγώνα αυτό ζεστό», τόνισε στους συγκεντρωθέντες ο κ. Λαμπάκης, χαρακτήρισε τον αγώνα κοινωνικό και τόνισε ότι δεκάδες επιστήμονες έχουν αποδείξει πόσο επικίνδυνη είναι η επένδυση του χρυσού.
Έσπευσε πάντως να προσθέσει, «θέλουμε την ανάπτυξη, δεχόμαστε την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου, όχι όμως και του χρυσού γιατί υπάρχει το κυάνιο, ενώ δεχόμαστε τις επενδύσεις φυσικού αερίου και υγροποιημένου αερίου και λέμε ναι στην γεωθερμία και στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε ακροθιγώς σε επένδυση με πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, την οποία, όπως είπε, παρουσίασε στον υπουργό Ανάπτυξης και στον πρωθυπουργό και η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο, όταν δε υλοποιηθεί θα αλλάξει το αναπτυξιακό τοπίο της περιοχής.
Με την λήξη της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στις οδούς της Αλεξανδρούπολης. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των πολιτικών αφού στο συλλαλητήριο βρέθηκαν οι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ, Χουσείν Ζειμπέκ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Μαρίνος Ουζουνίδης και Κατερίνα Ιγγλέζη, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Μαρώνειας – Σαπών, Ηλίας Ιωαννάκης, Αρριανών Ιμπραήμ Σερήφ, καθώς και ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Κωστής Σιμιτσής, Αντιπεριφερειάρχες, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, παραγωγικών τάξεων και εργαζομένων όλων των κλάδων, αγρότες, φοιτητές και μαθητές.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς μαθητών από Λύκεια της Αλεξανδρούπολης και έκλεισε με χαιρετισμούς εκπροσώπων των Επιτροπών κατά των χρυσωρυχείων από το Κιλκίς και την Χαλκιδική. 
http://www.oparlapipas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: