Ενας στους δύο Ελληνες δεν έχει να πληρώσει τους φόρους που έχουν μπει στα ακίνητα, αλλά πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος, καθώς ούτε ο γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έχει να πληρώσει, όπως ανέφερε ο ίδιος ως εκπρόσωπος του κράτους (!) σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ!
Αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες που... προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθεί ο ένας στους δύο πολίτες μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα.
Οπως προκύπτει από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στην Αθήνα, για να μην πάνε φυλακή οι περισσότεροι απ' όσους δηλώνουν φοροδοτική αδυναμία θα προσπαθήσουν είτε να (ξε)πουλήσουν την περιουσία τους, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική της αξία, είτε να δανειστούν, ενώ 13 στους 100 θα αφήσουν το κράτος να κατασχέσει τα ακίνητά τους.
Κι όταν κάποιοι πολύπαθοι ιδιοκτήτες ακινήτων τόλμησαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους (με έντονες αποδοκιμασίες) στον απίθανο Χάρη Θεοχάρη, γενικό γραμματέα Εσόδων, που ήταν ένας από τους ομιλητές στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο αναβαθμισμένος τεχνοκράτης, φίλος του συγκυβερνήτη Βαγγέλη Βενιζέλου, τους απάντησε με περίσσια ειρωνεία: «Ούτε εγώ έχω να πληρώσω...»! (Ακριβώς σ' αυτό το σημείο οι ψύχραιμοι συγκράτησαν τους θερμόαιμους που είχαν άγριες διαθέσεις και ευτυχώς δεν υπήρξε συνέχεια). Η ληστρική φορολογία των ακινήτων, που καταγράφει ποσοστιαία αύξηση 422% μεταξύ του 2009 και του 2012, αποδεικνύεται ως ο ισχυρότερος παράγοντας της συστηματικής εξαφάνισης της μεσαίας τάξης, αφού γίνεται δυσβάσταχτη η κατοχή του βασικότερου περιουσιακού στοιχείου των πολιτών, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον κάποιο σημάδι φορολογικής ελάφρυνσης, παρά τις διαρροές για «δικαιοσύνη» σε ό,τι αφορά τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, χαράτσι, φόρος εισοδήματος) φτάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθεί, χωρίς όμως να είναι σίγουρο.
Η δυσκολία να ανταποκριθούν στην ολοένα και βαρύτερη φορολογία ήταν ήδη εμφανής από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3 % των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων (χαράτσι), το 8,1% απαντά ότι δεν μπορεί να πληρώσει τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.
Το 5%-7% ανά κατηγορία έχει προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του. Ειδικά για το χαράτσι, μόλις 20 στους 100 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν με σχετική ευκολία το 2012, όταν το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27 στους 100.
Επιπλέον είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους.
Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ), χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.
Αλλά και οι υπόλοιποι που διαθέτουν εισοδήματα από ακίνητα, σε ποσοστό 99,1% (!) υπέστησαν μείωση εισοδημάτων. Αναλυτικότερα το 24,3% δηλώνει ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4% αρκετά και το 14,1% λίγο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε συντριπτικό ποσοστό (82,7%) οι κατέχοντες ακίνητα εισοδήματος δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.
Να σημειωθεί ότι η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά και τις κατοικίες.
Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων, το 24,7% έχει κενά / ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12%.
Επίσης, ανησυχητικό είναι και το εύρημα της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δύο δανειολήπτες δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειό του στο μέλλον, ενώ ήδη ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου του.
Τέλος, το 30% των ιδιοκτητών (το 81,8% του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης) θεωρούν ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, ενώ το 22% θεωρεί ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές.
Ηδη, το 11% έχει επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6% σε τιμή ίση με την αντικειμενική.
Η Σίβυλλα και το Προφητικό Χάρισμα
-
Στην αρχαιότητα με τη λέξη Σίβυλλα χαρακτηριζόταν η γυναίκα με μαντική
ικανότητα που προφήτευε αυθόρμητα χωρίς να ερωτηθεί, όταν περιερχόταν σε
έκσταση, ...
Πριν από 11 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου