Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το Τσάντρα φωτογράφισε το πάλσαρ Βέλα

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra φωτογράφησε ένα πάλσαρ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1000 ετών φωτός από τη Γη και φέρει την ονομασία Βέλα.
Πιστεύεται ότι το πάλσαρ διαμορφώθηκε πάνω από 10.000 χρόνια κατά την έκρηξη ενός σουπερνόβα.Η διάμετρός του είναι περίπου 19,3 χιλιόμετρα και ο συνολικός περιστροφής του πάλσαρ γύρω από τον εαυτό του είναι περίπου 89 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με την περιστροφή του πάλσαρ εκπέμπεται ένας πίδακας φορτισμένων σωματιδίων και το ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο το επιταχύνει σε 210 χιλ / δ, η οποία είναι 70% της ταχύτητας του φωτός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τηλεσκόπιο, το πάλσαρ έχει μετάπτωση, η οποία είναι 120 ημέρες. Μία από τις πιθανές αιτίες για αυτή τη μετάπτωση μπορεί να είναι μία ελαφρά παραμόρφωση του αστέρα, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί από μια ξαφνική αύξηση στην ταχύτητα του pulsar.
"Ένα αστέρι νετρονίων είναι τόσο πυκνό που ακόμη και μια μικρή παραμόρφωση έχει μεγάλο αντίκτυπο», λέει ο Oleg Kargaltsev, ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Εκτός από τις φωτογραφίες, δημιούργηθηκε και ένα βίντεο, που δείχνει την περιστροφή του πάλσαρ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το βίντεο θα δώσει μια νέα οπτική στα γρήγορα κινούμενους πίδακες σωματιδίων σε ένα ταχέως περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων. Το Βίντεο θα βοηθήσει επίσης στην κατανόηση της φύσης των σωματιδίων πυκνής ύλης που υπάρχουν στο σύμπαν.

www.anexigita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: