Kατάφερε να συλλάβει τον μανιακό της Πάρου μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες , όταν οι συνάδελφοί του στις Κυκλάδες μιλούσαν απλώς για ατύχημα.
Εχει εξιχνιάσει όλες τις απαγωγές που του έχουν ανατεθεί, με κορυφαία εκέινη του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ενώ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών στον κόσμο.
Η Καμόρα των ελληνικών φυλακών τού «σφράγισε» συμβόλαιο θανάτου 150.000 ευρώ, κίνηση που καταγράφεται για πρώτη φορά στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Ωστόσο πριν προλάβουν να περάσουν στο τελικό μέρος του μαφιόζικου σχεδίου, ο ίδιος αξιωματικός τούς τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί και τους ξαναέστειλε πίσω από τα κάγκελα.
Είναι ο κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής και ο άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του «ευθύνεται» για πολλές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η μεθοδολογία του στηρίζεται στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον φέρνει κάποιες φορές σε αντιπαράθεση με συναδέλφους του, δικηγόρους ακόμη και δικαστικούς.
Μόνο τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος αστυνόμος Μπέκας έχει καταφέρει να λύσει τον γρίφο σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως εκείνη της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, να εντοπίσει και να συλλάβει τον «φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα μετά την πρώτη απόδρασή του με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού καθώς και τον Αλβανό δραπέτη Αλκέτ Ριζάι. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που συνέλαβε τον Αφγανό μαχαιροβγάλτη που δολοφόνησε τον οικογενειάρχη Μανώλη Καντάρη για να του αρπάξει την κάμερα που κουβαλούσε για να τραβήξει το νεογέννητο παιδί του, αλλά και τον Γεωργιανό ληστή-δολοφόνο που τρύπωσε στο σπίτι της ηλικιωμένης Αγγελικής Καρποδίνη στη Φιλοθέη και τη γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου για μια χούφτα ευρώ.
Ακόμη, είναι αυτός που πέρασε χειροπέδες στους δολοφόνους των δύο παιδιών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στου Ρέντη. Και όλα αυτά παρότι στην πρώτη μεγάλη υπόθεση που εξιχνίασε μπήκε στο στόχαστρο των συλληφθέντων. Πριν ακριβώς από 20 χρόνια πήρε μέρος στη μάχη στο Πόρτο Γερμενό, όταν εξαρθρώθηκε το συνδικάτο του εγκλήματος και συνελήφθησαν ο Αντώνης Δίπλας και ο Βασίλης Καλτσάς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στο μάτι των μαφιόζικων ομάδων.Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος δεν είναι ένας τυχαίος αξιωματικός. Οι χαρακτηρισμοί που τον συνοδεύουν είναι: μεθοδικός, σκληρός, αδιάφθορος, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αγύριστο κεφάλι και δύστροπος. Αυτός και η ομάδα του κρύβονται πίσω από όλες τις μεγάλες υποθέσεις και αργά ή γρήγορα καταφέρνει να λύσει τον γρίφο. Ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές που λένε πως σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να ξεπερνά τα όρια με κάποιες από τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί. Μπήκε στο Σώμα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και το 1991, μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Υπαστυνόμων, τοποθετήθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής. Ετσι, δεν αναλώθηκε σε άσκοπες μετακινήσεις γυρνώντας από υπηρεσία σε υπηρεσία, με ένα διάλειμμα το 1999, όταν ο τότε προϊστάμενός του και μετέπειτα αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Τσιατούρας τον πήρε μαζί του για να στελεχώσει το νεοσύστατο τμήμα των Εσωτερικών Υποθέσεων. Τους δύο άνδρες ενώνει δυνατή φιλία πολλών χρόνων αλλά και η κοινή τους καταγωγή, μια και προέρχονται και οι δύο από την Ηπειρο.
Μεθοδικός και αθόρυβος
Οσοι συναντούν καθημερινά τον προϊστάμενο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ λένε πως δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό, παλιομοδίτη ασφαλίτη με την καμπαρντίνα, τα βαριά τσιγάρα, το άγριο βλέμμα που μιλά απότομα και φωνάζει. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν καπνίζει, δεν χάνει την ψυχραιμία του και φορά κοστούμι και γραβάτα. Αν και σχεδόν πάντα ανέκφραστος, ευγενικά ψυχρός, πολλές φορές ειρωνικός, όσοι τον ξέρουν καλά λένε πως μέσα του βράζει. Για να βγάλει μια δουλειά είναι ικανός να φτάσει στα άκρα. Χρησιμοποιεί τους πάντες και τα πάντα δίνοντας ακόμη και παραπλανητικές πληροφορίες στον Τύπο για να θολώσει τα νερά και να συλλάβει τον δράστη. Γι' αυτό και όλοι κάνουν λόγο για έναν αντιδημοσιογραφικό αξιωματικό, που δεν δίνει συνεντεύξεις και δεν θέλει να ασχολείται κανείς μαζί του. Είναι τέτοια δε η αποστροφή του για τα φώτα της δημοσιότητας ώστε δεν εμφανίζεται ποτέ στην τηλεόραση ακόμα και όταν παρουσιάζονται μεγάλες υποθέσεις που ο ίδιος έχει εξιχνιάσει.
Στα καθαρά επιχειρησιακά σχέδια, ο συγκεκριμένος αξιωματικός δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και χρησιμοποιεί στο έπακρον την τεχνολογία. Δεν είναι μόνο η περίπτωση με το συνδικάτο του εγκλήματος όπου επιστράτευσε τους υπερ-κοριούς της ΕΥΠ για να ξεδοντιάσει τη μαφιόζικη συμμορία, αλλά και εκείνες της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα - Ριζάι και της δολοφονίας Σεργιανόπουλου, όπου και πάλι χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνολογία.
Η ομάδα των 40
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν θα μπορούσε να καταφέρει χωρίς τη συνδρομή της ομάδας του, των 40-45 ατόμων που χειρίζονται μαζί του δύσκολες υποθέσεις. Οπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος σε συναδέλφους του, πρόκειται για παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, ακόμη και από τις σχολές του FBI, που μπαίνουν στην υπηρεσία με όρεξη να... κολυμπήσουν στα βαθιά. Οι νεαροί αστυνομικοί δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους κλασικούς ασφαλίτες με την «μπατσίστικη» πρωτόγονη νοοτροπία. Είναι άτομα έξυπνα και... κυριλέ, που χρησιμοποιούν το μυαλό για να λύσουν το αίνιγμα και έχουν ως απώτερο σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης.
[Αναδημοσίευση από protothema.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου