Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η πραγματική και σκοτεινή πλευρά του Αζερμπαιτζάν πίσω από τη λάμψη της Eurovision (Βίντεο).

Το BBC παρουσίασε ένα αφιέρωμα για την πραγματική κατάσταση στο Μπακού μακριά από αυτά που ήθελε να παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας. Δες την αληθινή και ζοφερή πλευρά που κάποιοι προσπάθησαν να καλύψουν με πολύ... μακιγιάζ. 
Τα φώτα της Eurovision έσβησαν. Οι τηλεοπτικοί δέκτες παρουσίασαν την όμορφη πλευρά του Μπακού και ίσως να σε έκαναν να θες να μεταναστεύσεις εκεί. 
Η αλήθεια ωστόσο απέχει πολύ από τα λαμπερά και glamorous βίντεο που έβλεπες στην τηλεόραση. Παρά τις όρους που έθεσε η κυβέρνηση-καθεστώς της χώρας για το τι θα φωτογραφηθεί, το BBC κατάφερε και έδειξε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη χώρα. 
Αυτό που τονίστηκε μεταξύ των άλλων στο αφιέρωμα είναι πως ελάχιστοι είχαν το θάρρος να μιλήσουν για την πραγματική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν. 
Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι. Δε φώναζαν συνθήματα, φορούσαν μόνο μπλουζάκια τα οποία έγραφαν "Τραγουδήστε για τη δημοκρατία". Συνήθως, η αστυνομία διακόπτει πορείες με τη χρήση βίας αλλά αυτή τη φορά δε συνέβη κάτι τέτοιο (ο λόγος προφανής). 
Όσοι μίλησαν το έκαναν ανώνυμα και αρκέστηκαν σε υπαινιγμούς. Αυτό που ήθελαν κατά κύριο λόγο ήταν να αναφερθούν στα προβλήματα που έχει το πολίτευμα της χώρας. Το Αζερμπαϊτζάν άλλωστε έχει καταπατήσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως κατεδαφίσεις σπιτιών, δίωξη πολιτών, ένα καταπιεστικό καθεστώς υπό τον Πρόεδρο Ilham Aliyev.
Τα glamorous μέρη που είδες, υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία. Σκέψου μόνο ότι ο βασικός μισθός για έναν Αζέρο είναι τα 350 μανατ (δηλαδή 353 ευρώ) και ένα εισιτήριο για τον τελικό κόστιζε περίπου 300 μανατ (303 ευρώ). Αυτό φυσικά, αποφεύχθηκε να γίνει γνωστό στους τουρίστες. 
Παρόλα αυτά, η κατάσταση ήταν χαώδης καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι δεν ήξεραν τα ονόματα των δρόμων ενώ δε μιλούσαν αγγλικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή συνεννόηση.
Σημειωτέον, πως την τελευταία πενταετία το Αζερμπαϊτζάν έμοιαζε σαν ένας τόπος κατασκευών. Μεγάλα κτήρια ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια ενώ οι δρόμοι ήταν μόνα στα κατασκευαστικά σχέδια.
Τα λεγόμενα "πετροδόλαρα" βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας κατά τον Λιθουανό πρέσβη Kęstutis Kudzmanas.
"Οι άνθρωποι εδώ παραμένουν ανοιχτόκαρδοι, φιλικοί και φιλόξενοι", είπε συμπληρώνοντας πως τα πανάκριβα ξενοδοχεία, εστιατόρια, θέατρα που χτίστηκαν δεν έγιναν μόνο για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού αλλά και για να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.
Οι εργασίες δε σταμάτησαν ακόμη και τις μέρες του διαγωνισμού με τους εργαζόμενους να φυτεύουν ακόμα και τη μέρα ανάμεσα στους δύο ημιτελικούς.
Επιπλέον, αν και έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί gay pride στο Αζερμπαϊτζάν και παρά την υπόσχεση από τις αρχές για συμφωνία, τελικά αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε μια και κρίθηκε επίφοβο για πρόκληση σοβαρών επεισοδίων από φανατικούς μουσουλμάνους και όχι μόνο.
Τέλος, όσοι πήγαν στο Μπακού σίγουρα παρατήρησαν πως φέτος δεν υπήρχαν cross-dressers και οι fans του διαγωνισμού δε φόρεσαν φανταχτερά ρούχα και αξεσουάρ.
Δες στο αφιέρωμα τις καταγγελίες κατά τη κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, με επιθέσεις, παρακολουθήσεις τηλεφώνων και κράτηση διαβατηρίων.
Η διόλου τυχαία επιλογή του εγχώριου τραγουδιστή που εμφανίστηκε ως guest στο σόου, οι απειλές προς καλλιτέχνη για να εγκαταλείψει τη χώρα πριν τη διεξαγωγή της Eurovision αλλά και η δήλωση από την αμερικανική πλευρά για ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος από την κυβέρνηση του Aliyev.



Panorama: Eurovision's Dirty Secret από AceVideos

Δεν υπάρχουν σχόλια: