Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Προσομοίωση ακραίων κλιματικών συνθηκών σε πρωτοποριακό πείραμα.

Ένα πρωτοποριακό πείραμα διεξάγουν Αυστραλοί επιστήμονες με στόχο να διαπιστώσουν πώς το περιβάλλον θα ανταπεξέλθει στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια. 
Το πείραμα είναι μοναδικό στο είδος του. 
Στην ουσία οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ θα προσομοιώσουν ακραίες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αλλάζοντας τη συχνότητα και την ένταση των βροχοπτώσεων. 
Το πείραμα ονομάζεται «Eucalyptus Free Air CO2 Enrichment» και θα υλοποιηθεί σε ένα δάσος στο Ρίτσμοντ, στη Νότια Νέα Ουαλία. 
Φυσικά το περιβάλλον όπου θα γίνουν οι δοκιμές θα είναι περιορισμένο, γι’ αυτό και αναπτύσσονται ειδικές κατασκευές από γυαλί καθώς και δαχτυλίδια από ατσάλι, ύψους 28 μέτρων και διαμέτρου 25 μέτρων. 
Μέσα στα δαχτυλίδια θα τοποθετηθούν αισθητήρες, που θα αυξάνουν τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα έτσι ώστε να μελετηθούν οι επιπτώσεις στα δέντρα και τους ζωντανούς οργανισμούς. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα, όπου τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θα είναι 40 φορές υψηλότερα συγκριτικά με τα σημερινά. 
Τα συγκεκριμένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα επιλέχθηκαν έτσι ώστε να μελετηθούν οι αντιδράσεις του περιβάλλοντος αν τα επόμενα 35 χρόνια ο κόσμος δεν αναλάμβανε καμία δράση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν γερανούς ύψους 43 μέτρων για να εξετάσουν τις επιπτώσεις στους ευκαλύπτους, τα δέντρα δηλαδή μέσα στο δαχτυλίδι, καθώς και τις επιπτώσεις στα έντομα, τους μύκητες και τα βακτήρια του εδάφους. 

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, θα δημοσιευτούν τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ήδη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σε μια μικρή συλλογή δέντρων τους τελευταίους 18 μήνες, έτσι ώστε να εξετάσουν τις αντιδράσεις τους σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και θερμότερο κλίμα. 


Όπως προέκυψε η ικανότητα των δέντρων να προσαρμοστούν ήταν περιορισμένη. 

Η φωτοσύνθεση μειώθηκε και η ανάπτυξή τους σταμάτησε.

http://logioshermes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: